Mobilitás

Fiat 500 jubileum – Született július negyedikén

Benedek Attila | 2022.07.13. 04:00

Az olasz retró autó él és élni fog. A típus jövőjét jól mutatja az elektromos kivitel megjelenése.

A retró autó láz bő húsz évvel ezelőtt startolt, az egyik legismertebb képviselője a Chrysler PT Cruiser, amely 2000 és 2010 között hódított. Őt követte a Chevrolet HHR (2005). Az európai résztvevők közül a Volkswagen kapcsolt a leggyorsabban vagyis inkább indította be az egészet: 1997-ben indult hódítóútjára a Bogár újra rajzolt kivitele. Őt követte a Mini (2001), a modern Fiat 500-as pedig 2007-ben, az eredeti típus ötvenedik születésnapján lépett színre.

Az autóiparban a retró láz helyét átvette a szabadidő-őrület, ennek köszönhetően, a felsorolt típusok közül csak a Fiat és a Mini kapható. Mindkettőre szerencsésebb önálló modellcsaládként tekinteni, amelyben találhatók testesebb változatok is. Egyébként stílusos divat autók, amivel a cégek igen jól keresnek.

Született július negyedikén

Az eredeti 500-as sztorija valójában 1936-ban indult, a mókás kinézetű Fiat 500 „Topolinóval”, azaz az egérkével. Ezt a legendás kiskocsit váltotta az 500-as, 1957-ben. A szeretetre méltó apróság, az eredeti VW Bogárhoz és a Porsche 911-hez hasonló felépítéssel büszkélkedhet, azaz a motorját hátul hordja és a hátsó kerekeit hajtja.

Az első generációs 500-ast könnyű megismerni, mert úgynevezett „öngyilkos ajtóval” szerelték. Ez annyit jelent, hogy pont fordítva nyílik, mint ahogy a mai autó ajtók nyílnak. Ez a megoldást, az 1965 és 1975 között gyártott kivitelnél már megszűnt. A Seat, Steyr-Puch és több más jelvénnyel is gyártott kisautót eredetileg is sokféle kivitelben készült. A legsportosabb verzióit, az Abarth készítette.

Mára a veteránosok kedvelt kiskocsijává vált a számtalan formában gyártott apróság, amelyből 3 893 294 darab készült az eltelt évtizedek alatt. A rajongótábora pedig óriási.

Az új 500-as

Az új generációra alaposan felkészült a Fiat, az első lépést az jelentette, hogy 2004-ben beharangozták a Trepiuno koncepcióval. Az újdonság formatervét Frank Stephenson és Roberto Giotto álmodta meg. A formáról sokat elmond, hogy 2016-ban és nemrég kapott egy frissítést. Azóta tulajdonképpen változatlan a külseje.

Az 500-as iránti töretlen érdeklődés annak is köszönhető, hogy számtalan egyedi szériát dobtak belőle piacra. Ezekből néhány, a teljesség igénye nélkül: Gucci, Barbie, Pink és BlackJack. Ebbe nem számítanak bele a sportkivitelek, készült már 180 lóerős változat is az apróságból…

Fiat 500e

A valódi váltás nemrég történt. Ugyanis a megszokott belsőégésű motoros kivitelek mellé, megérkezett az elektromos változat. Ez külsőleg jól megkülönböztethető a hagyományos társaitól. Kétféle akkumulátorral került forgalomba, amelyek 180 és 320 kilométeres elméleti hatótávot biztosítanak.

A tisztán elektromos kivitelt, elegáns és stílusos termékként pozícionálták, amelynek az árát még fentebb vitte a zöld hajtáslánc. A tiszta üzemnek köszönhetően, igazi luxus minivé vált az elektromos Fiat. Az olaszok három verziót is kihoztak belőle.

A megszokott karosszéria mellett, ott a C-vel jelölt kabrió. A csúcsot és a legpraktikusabb kivitelt, a jobboldalon egy plusz fél ajtóval rendelkező változat jelenti. Ez a kiskocsi jelene, ami idővel elveszti a Lengyelországban készített belsőégésű motoros verziókat és teljesen elektromos autóként él majd tovább. Pontosabban: az egyik legstílusosabb elektromos autóként.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.