Mobilitás

Használatalapú fizetési modellben tervezi bevezetni az automatizált vezetést a Volkswagen szoftverfőnöke

Takács Csongor | 2022.07.13. 01:05

Az autógyártók tisztán látják, hogy folyamatosan javítani kell az ügyfelek járműveikkel való interakciós képességeken, így értelemszerűen egyre nagyobb a hangsúly a szoftverfejlesztésen. A Volkswagen mer nagyot álmodni, és pay-as-you-go alapon építene be interaktív, önvezető-funkciót az új modelljeibe.

Az autóipari szoftvereknek ma már nagyobb jelentőségük van, mint valaha. A Tesla annak idején úttörő volt az infotainment és a szoftver nagyképernyős verziókban, de mára kezd a vezetéstámogató technológiákban megszerzett kezdeti előnyük elkopni.  A Volkswagen igyekszik az új funkciók kifejlesztéséből pénzt csinálni, és a szoftveres kompetenciáit egyesítő autóipari szoftver- és technológiai vállalatának termékeit az egész VW-család tagjai számára elérhetővé teszi.

A Bloombergnek nyilatkozó Dirk Hilgenberg, a Volkswagen-csoporthoz tartozó Cariad vezérigazgatója elmondta:

Már létezik egy olyan üzleti modell, ami előfizetéses rendszerben, igény szerint bekapcsolható funkcióként 50 mérföldre átveszi a vezetést a sofőrtől. Ezt mi nagyon támogatnánk”

Hilgenberg még ennél is tovább megy, és kulcsfontosságúnak tartja a más szolgáltatásokkal való integrációt: a digitális szolgáltatási platformba beengedné a „külvilágot” is – Google, Apple, Amazon -, fiókokkal összekötve streamelést és szórakozást tenne lehetővé a sofőröknek, akik akár természetesen munkájukat is végezhetik az autóban, videokonferenciát tarthatnak, vagy felkészülhetnek a következő megbeszélésre. „Ezt a terméket szeretnénk eladni” – mondta.

Reméli, hogy e funkciók kombinálásával a Volkswagen ügyfelei visszanyerhetik az aktív vezetés miatt elvesztegetett idő egy részét.

Erről már a Tesla már évekig álmodott, csak épp nem váltották be ezeket a reményeket. A Full Self Driving technológia miatt jobbára csak a vitákról hallani.

Az persze szintén aggodalomra ad okot, hogy sokan nem akarnak olyan autót vásárolni, amelyhez előfizetési szolgáltatásokra kell feliratkozniuk, de kiderül majd az első modellek eladásánál.

fotó: Dirk Hilgenberg, Cariad, twitter

 

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.