Vállalatok

A Shell annyi pénzt keresett, hogy visszaosztaná a profitot

S.Rita | 2022.07.15. 01:32

A Shell a részvényesi hozamok növelését fontolgatja, mivel az energiaárak ugrásszerű emelkedéséből hatalmas nyereségre tett szert a vállalat. A plusz pénz segít majd gyorsabban átállni a megújuló energiaforrások és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások használatára – mondta a vezérigazgató csütörtökön.

Európa legnagyobb olaj- és gázipari vállalatai idén kiugró nyereséget könyvelhettek el, miután két évig visszaestek a bevételeik a világjárvány miatt.

Ben van Beurden vezérigazgató és a Shell igazgatótanácsa hónapok óta azon gondolkodik, hogy mit kezdjen a váratlan nyereségbombával, amely a világjárványból való kilábalással kezdődött, és amelyet aztán Oroszország ukrajnai inváziója is felpörgetett.

Gondoskodnunk kell a részvényeseinkről, mert a részvényeink nagyon jelentősen alulértékeltek, és fontos, hogy többet adjunk vissza részvényeseknek” mondta van Beurden a Reutersnek az Aurora Spring Forum alkalmával.

A Shell részvényárfolyama bár idén 20%-ot nőtt, de még mindig 20%-kal a járvány előtti csúcsértékük alatt van. 2020-ban azt ígérte a vállalat, hogy évente 4%-kal emeli az osztalékot, miután a világjárvány miatt több mint 60%-kal csökkentette a kifizetéseket – ami az 1940-es évek óta az első csökkentés volt.

A londoni székhelyű vállalat 2022 első három hónapjában a legmagasabb, 9 milliárd dolláros negyedéves nyereségét könyvelhette el, amikor 4%-kal, részvényenként 25 centre emelte osztalékát, de ez még mindig a pandémia előtti szint felét jelentette.

A profit megugrása arra késztette Nagy-Britanniát és más országok kormányát is, hogy a nagy energiaszámlákkal szembesülő fogyasztók finanszírozásának segítésére váratlan adót vezessenek be.

A Shell a készpénzt visszavásárlás vagy osztalék formájában juttatja vissza a befektetőknek.

A Shell 2022 első felében 8,5 milliárd dollár értékben vásárolt vissza részvényeket, és 7,5 milliárd dollár osztalékot fizetett a márciusig tartó négy negyedévben. Ebben a 12 hónapos időszakban 52 milliárd dollár szabad cashflowt termelt.

Van Beurden, aki 2014 óta vezeti a Shell-t, azt is elmondta, hogy a plusz készpénz segít csökkenteni a világjárvány idején megugró adósságot.

A második negyedéves eredményeinek július 28-i bejelentése előtt a Shell közölte, hogy az üzemanyag iránti növekvő kereslet csaknem megháromszorozta a finomítói nyereséget, ami akár 1,2 milliárd dollárral is növelte a nyereséget.

Szisztematikusan át kell alakulnunk, és egy olaj- és gázellátásra fókuszáló vállalatból inkább egy, az energiaátmeneten munkálkodó vállalattá kell válnunk” – mondta, hozzátéve, hogy ehhez az átalakuláshoz pénz is kell, és most jó hír, hogy van.

fotó: Shell

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.