Rezsi

Megérkezik a valóság: aug.1-től a magyar fogyasztók is szembesülnek a valós energiaárakkal

Takács Csongor | 2022.07.15. 09:57

A magyar kormány eddig bírta tartani a Nyugat-Európában már mindennapokban is megélt energiakrízist: energia-veszélyhelyzet felkiáltással augusztus 1-től már csak az átlagfogyasztás mértékéig lehet igénybe venni a rezsicsökkentett gáz- és áramárat, e felett piaci árat kell majd fizetni az energiáért, jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai rendkívüli Kormányinfón. 

Gulyás Gergely a rekord-drága gázárral és kínálati oldali bizonytalansággal vezette fel a meghirdetetett energia-veszélyhelyzetet, amelynek keretében rögtön egy hétpontos intézkedési tervet fogadtak el:

  • Magyarország 1,5 milliárdról 2 milliárd köbméterre növeli a gázkitermelését.
  • Fel kell tölteni a gáztárolókat.
  • Kiviteli tilalom lesz az energiahordozókra és a tűzifára.
  • A lignitkitermelést (szénbányászatot) a lehető legnagyobb mértékben megnövelik.
  • A Mátrai erőmű blokkjait mielőbb újra kell indítani.
  • A biztonságos áramellátás érdekében a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
  • A rezsicsökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki efelett fogyaszt, a többletfogyasztást piaci áron kell majd hogy fizesse augusztus 1-től.

Hogy mindettől valóban lesz-e elegendő energiánk télen is, ennek elemzésébe most nem fogunk bele, helyette következzen némi támpont ahhoz, hogy kell kalkulálni augusztus 1-től a rezsiköltségeket, ami minden bizonnyal alkalmas arra, hogy  tudatosabb energiafogyasztókká váljunk:

  • A havi fogyasztást villamosenergia esetén 210 kilowattóra (kwh)/hó, a földgáznál pedig 144 köbméter/hóban határozták meg.

Az eddigi „rezsivédett” átlagfogyasztás 7750 forint volt, enélkül enélkül nagyjából 50.000 forint lenne a villanyszámla.

Tehát egy 210 kwh-nál többet fogyasztó család 250 khw-környékén nem 90-10ezer forintot fog fizetni, hanem közel kétszer ennyit.

  • A gáz esetében kicsit több kedvezményt jelentett a támogatott ár, 15.000 forint helyett rezsicsökkentés nélkül 130.000 forintot kellene fizetni, így a 144 köbméter feletti fogyasztás még több lesz: egyszerű példával ha 200 köbmétert fogyasztottunk, akkor 20.000 forint helyett 60.000 lesz nagyjából.

Az világosan látszik, hogy aki pusztán árammal fűt, azok rendkívüli áremelkedésre számíthatnak. A vegyes energiafogyasztóknak pedig érdemes átgondolni mivel tudják kordában tartani a fogyasztást.

Korábbi elemzésünkben megírtuk, hogy ősztől válik égetővé a rezsicsökkentés ügye – és valóban így lett.

Megj: Az árak nagyjábóli kalkulációk, és csak arányaiban adnak megközelítő támpontot az aug 1.től várható új elszámolási időszakra vonatkozóan.

 

fotó: pixabay

 

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.