Trading

Szaúd-Arábia kétszeresére növelte orosz kőolajimportját

Takács Csongor | 2022.07.15. 00:06

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre több mint kétszeresére növelte az orosz kőolaj importját a második negyedévben, hogy táplálja a nyári hűtési igényeket kielégítő erőműveit, és közben felszabadítsa a királyság saját nyersolajának exportra szánt mennyiségét – ezt mutatják az adatok a kereskedők szerint.

Oroszország kedvezményes áron értékesíti a kőolajat, miután az ukrajnai invázió miatt elrendelt nemzetközi szankciók miatt vevő után kellett néznie.

Mindez kiválóan mutatja, hogy Joe Biden amerikai elnök milyen kihívásokkal néz szembe, amikor kormánya Oroszország elszigetelésére csökkentésére törekszik.

Miközben számos ország megtiltotta vagy visszaszorította az Oroszországtól való vásárlást, Kína, India és számos afrikai és közel-keleti ország növelte az importot.

Biden a hét folyamán Szaúd-Arábiába látogat, ahol várhatóan a világpiacokra irányuló olajkínálat növelésére szeretné rábírni a királyságot, így elérve, hogy csökkenjenek az olajárak, amelyek világszerte súlyosbították az inflációt.

Szaúd-Arábia fenntartotta együttműködését Oroszországgal az OPEC+ néven ismert globális termelők szövetségében.

A Reuters által megszerzett adatok szerint Szaúd-Arábia idén április-júniusban 647 000 tonna (48 000 hordó/nap) fűtőolajat importált Oroszországból orosz és észt kikötőkön keresztül. Ez 320 000 tonnával több az előző év azonos időszakában mért mennyiséghez képest.

A szaúd-arábiai és az orosz energiaügyi minisztérium nem kívánta kommentálni a megnövekedett importot.

Szaúd-Arábia évek óta importál orosz fűtőolajat, így több finomítatlan nyersolaja marad, amelyet viszont magasabb áron értékesíthet a nemzetközi piacokon.

 

fotó: wildfrontierstravel

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.