Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A KLM-et zöldmosó hirdetések miatt perelik

Nagy Nikoletta | 2022.07.16. 05:30

A hollandoknál nem vevők a zöldmosásra: a KLM-et azért perelik éppen aktivisták, mert megtévesztően kommunikált a fenntartható repüléssel kapcsolatban.

Zöldmosásról akkor beszélünk, ha egy cég valamilyen kampánnyal vagy apró változtatással zöldebbnek tünteti fel magát, mint versenytársai, a valóságban azonban nem tesz komoly erőfeszítést a klímakatasztrófa elkerülése érdekében – írja az EuroNews. Egy másik cikkében az oldal angol változata arról számol be, hogy pontosan ezzel vádolják jelenleg a KLM légitársaságot holland környezetvédők.

A Fossielvrij NL holland aktivisták, a ClientEarth és a Reclame Fossielvrij környezetvédelmi jogi jótékonysági szervezet támogatásával benyújtották az első keresetet a légiközlekedési ágazatban tapasztalt zöldmosás vádjával az Amszterdami Kerületi Bíróságon.

A KLM, amely azt állítja, hogy több millió eurót fektetett be egy fenntarthatóbb repülőflottába, és azon dolgozik, hogy 2050-re elérje nulla szén-dioxid-kibocsátású iparági célt, még a kereset benyújtása előtt találkozott a csoportokkal, de a két fél végül nem talált mindenkinek megfelelő megoldást.

„Bizonyára nem állna érdekünkben ügyfeleink félretájékoztatása. A mi felelősségünk, hogy a jövőbeni utazásokat a lehető legfenntarthatóbbá tegyük” – áll a légitársaság Reutersnek küldött közleményében. „Úgy gondoljuk, hogy kommunikációnk megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és előírásoknak.”

Az aktivistáknak azonban más elképzeléseik vannak: azt mondják, hogy a KLM ragaszkodott ahhoz a hamis üzenethez, hogy a fenntarthatóbb repülés felé halad. Ezt a folyamatos légiforgalom-növekedés közben azonban, véleményük szerint, nem tudja megtenni. „A KLM… ragaszkodott ahhoz a hamis üzenethez, hogy a fenntarthatóbb repülés felé halad” – mondta Hiske Arts, a Fossielvrij NL egyik aktivistája. „Semmiképpen nem teheti ezt meg, amíg a légi forgalom folyamatos növekedését tervezi, amely elősegíti a klímakatasztrófát.”

A kampányolók le akarják állítani a KLM „Repülj felelősen” reklámjait, azért, mert szerintük megsértik az Európai Unió „tisztességtelen fogyasztói gyakorlatokról szóló irányelvének” végrehajtását azzal, hogy azt a hamis benyomást keltik: a társaság járatai nem súlyosbítják az éghajlati válságot. Pedig ez, az aktivisták szerint legalább is, egyáltalán nem igaz, és a fogyasztók megtévesztését is kimeríti.

A KLM tavaly decemberben indította útjára a reklámkampányt, és arra buzdította ügyfeleit, hogy segítsenek a repülés „fenntartható jövőjének” megalkotásában például erdőfelújítási projektek támogatásával vagy a fenntartható repülési üzemanyagok költségeihez való hozzájárulással.

Az aktivisták azonban azt állítják, hogy a légi közlekedést nem lehet elég gyorsan fenntarthatóvá tenni ahhoz, hogy a fosszilis repülőgép-üzemanyag lecserélésével, továbbfejlesztett hajtóművekkel, hatékonyságnöveléssel vagy más jövőbeli technológiával elérje a globális klímacélokat.

  Nagy Nikoletta
Címkék
#hollandia   #KLM   #repülés   #repülőgép  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.