Trading

A szaúdi koronaherceg szerint az irreális energiapolitika magasabb inflációhoz fog vezetni

Takács Csongor | 2022.07.18. 02:33

Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg szerint a globális kereslet kielégítéséhez több beruházásra van szükség a fosszilis tüzelőanyagok és a tiszta energiát hasznosító technológiák terén, és hogy az irreális kibocsátási politika példátlan mértékű inflációhoz vezet.

A herceg elmondta, hogy Szaúd-Arábia 2027-ig napi 13 millió hordóra emeli termelési kapacitását a mostani 12 millió hordós névleges kapacitásról, viszont „ezután a királyságnak már nem lesz lehetősége a termelés további növelésére”.

Az amerikai-arab csúcstalálkozón részt vett Joe Biden elnök is, aki nagyon szeretné, ha Szaúd-Arábia és OPEC-partnerei több olajat termelnének, hogy csökkentsék a magas benzinárat és enyhítsék az elmúlt négy évtized legmagasabb amerikai inflációját.

Mohammed Bin Salman

„A fő energiaforrások kizárásával a kibocsátás csökkentésére irányuló irreális politika elfogadása az elkövetkező években példátlan inflációhoz és az energiaárak emelkedéséhez, valamint a munkanélküliség növekedéséhez és a súlyos társadalmi és biztonsági problémák súlyosbodásához vezet” – mondta Mohamed herceg.

A világ legnagyobb olajexportőrének de facto uralkodója szerint a COVID-19 és a „geopolitikai helyzet” több közös erőfeszítést kívánna a világgazdaság támogatása érdekében, és a fenntartható energiaforrásokra való áttérés „reális és felelős” megközelítést igényel.

A csúcstalálkozón Biden hat Öböl-menti arab állam, valamint Egyiptom, Jordánia és Irak vezetőivel találkozott.

Az amerikai fél azt reméli, hogy az OPEC+ több lépést tesz a termelés növelése érdekében.

fotó: Saudi Aramco

 

  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.