Elemzés

Íme az öt ország, melyek együtt 6 billió eurónyi éghajlati kárt okoztak a világnak

NRGreport | 2022.07.18. 08:00

Az amerikai Dartmouth College új tanulmánynak köszönhetően most már kiszámítható az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátóinak más országokra mért gazdasági hatása. A kutatók megállapították, hogy a nagy környezetszennyezők egy kis csoportja több trillió dollárnyi gazdasági veszteséget okozott a kibocsátásuk következében fellépő felmelegedés miatt.

„Az egyik országban kibocsátott üvegházhatású gázok felmelegedést okoznak egy másik országban, és ez a felmelegedés visszavetheti a gazdasági növekedést

– mondta Justin Mankin, a tanulmány vezető kutatója, az Euronews.com beszámolója alapján.

Melyik ország kibocsátásának volt a legnagyobb gazdasági hatása?

A világ két vezető kibocsátója, az USA és Kína 1990 és 2014 között összesen 1,79 billió euró globális jövedelemkiesést okozott. Oroszország, India és Brazília ugyanezen években egyenként több mint 498 milliárd euró veszteséget okoztak.

Összességében ez az öt ország mintegy 6 billió euró kumulatív veszteséget okozott, ami a globális bruttó hazai termék (GDP) nagyjából 11 százalékával volt egyenlő a vizsgált időszakban. Az elemzés részletes adatokkal mutatja be, milyen károkat okozott egy-egy kibocsátó egy másik ország gazdaságának.

Az elemzés azt vizsgálta, hogy az egyes nemzetek mennyi szén-dioxidot bocsátottak ki, és ez milyen hatással volt a globális felmelegedésre. A kutatók ezt azután összekapcsolták azokkal a tanulmányokkal, amelyek azt mutatják, hogy az emelkedő hőmérséklet hogyan hatott a gazdaságokra világszerte.

Az egyes országok közötti kölcsönhatásokhoz kétmillió lehetséges értéket vettek mintaként, és egy szuperszámítógép segítségével összesen 11 billió értéket dolgoztak fel, hogy minél pontosabb adatokat nyerjenek és számszerűsítsék az ok-okozati összefüggéseket

Hogyan hat a hőmérsékletemelkedés a „Globális Dél” gazdaságaira?

A melegebb hőmérséklet számos módon okozhat gazdasági veszteséget egy ország számára, például a mezőgazdasági terméshozamok csökkenésével vagy a munkatermelékenységé hőség miatti csökkenésével.

Az elemzés szerint az USA kibocsátása Mexikónak összesen 79 milliárd eurónyi GDP-kiesést okozott 1990 és 2014 között. Brazíliának 308 milliárd euró, Indiának 255 milliárd euró, Indonéziának pedig 123 milliárd euró gazdasági klímakárt okozott.

Ezzel szemben néhány északi, hűvösebb éghajlatú ország esetében a globális felmelegedéssel együtt járó kibocsátás növelte terméshozamokat. Az USA például több mint 182 milliárd euró haszonra tett szert az általa okozott globális felmelegedésből, a Kanadára gyakorolt hatása pedig 246 milliárd eurós nyereséget hozott az országnak.

„Az a kijelentés, hogy lehetséges és tudományosan hiteles az egyes szereplők és az egyes kézzelfogható hatások összekapcsolása, olyan kijelentés, amelyet a korábbi munkák nem mondtak ki határozottan

– mondta Christopher Callahan, a tanulmány első szerzője.

Az elmúlt két évtizedben az éghajlattal kapcsolatos perek száma alig néhányról jóval több mint ezerre emelkedett. Ezek azonban főként a nagy olajtársaságokat és egyéb vállalatokat célozták meg, és nem egy adott országot tettek felelőssé a kibocsátásáért.

 

Kép forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.