Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Üzemanyagár emelés – Extra motiváció az elektromos autóhoz?

Benedek Attila | 2022.07.18. 03:55

A közelgő benzinárakat látva, a legnagyobb villanyautó ellenzőknél is felmerülhetett már a gondolat, hogy körbe kellene nézni az elektromos járművek terén. Vásárlási szempontok következnek.  

Ha a több ezer forintos benzin ártól félve, rohanna megvenni élete első villanyautóját, érdemes lelassítania és átgondolni a vásárlást. Vegye elő a papírt, a ceruzát, az összegyűjtött adatait és a számológépet. A hideg tényeket látva, jóval könnyebb dönteni. A fenti módszert használva, sok csalódástól megmentheti magát és a családját.

A kezdetek

Az első lépést a számok begyűjtése jelenti: írja össze, hogy havonta hány kilométert tesz meg. Ennél fontosabb, hogy hol, milyen körülmények között teszi meg a távolságot. Mielőtt a mindennapi villanyautós suhanásba beleélné magát, azt is érdemes felírni a számok mellé, hogy az otthonában, a munkahelyén vagy a rendszeresen látogatott célállomásokon milyenek a töltési lehetőségek.

A legideálisabb állapotot az jelenti, hogy a napelemekkel felszerelt otthonában, a falitöltőn keresztül „tankolja” az autót, majd a munkahelyén is tudja tölteni. Ennek ellentéte töltési díj, körülményesség és idegeskedés terén, ha kizárólag a nyilvános töltőpontokra hagyatkozik. Ebben az esetben az egész életét az autó töltése köré kell szerveznie. Ez garancia arra, hogy villanyautózás közben sosem fog unatkozni, a folyamatos szervezés ráadásul sok időt vesz el az életéből. A töltőhálózat sűrűsödésével és az autók akkujának a javulásával, ez a kalandelem fokozatosan el fog tűnni a villanyautósok életéből.

Kizárólag a nyilvános töltőhelyeket használva előfordulhat, hogy télen gyakran nyúl a hatótáv növelés legegyszerűbb módjához: a fűtés kikapcsolásához. A tűző napon ácsorogva pedig nyitott ablakokkal védekezik a meleg ellen. Időnként 80-85 km/órás tempóval követi a kamiont az autópályán, hogy a lehető legkevesebb legyen a fogyasztás. Mindezt azért, hogy odaérjen a legközelebbi töltőhöz…, ahol foglaltak a helyek vagy némelyik töltő nem is működik. Ezek a villanyautózás kevésbé emlegetett, nem túl szexi velejárói.

Teendők

Ha a közlekedési szokásokat és távolságokat papírra vetette, akkor a következő pontot a számlák jelentik. Meg kell nézni, hogy a lakóhelyén mennyiért kap egy kW áramot. Ezzel kell összevetni a legnagyobb töltőpont hálózatok árait. Ezekből lehet következtetni, hogy az otthoni és a töltőpontoknál történő töltés mennyibe kerül. Ezután ki lehet számolni, a 100 kilométerre eső költséget. A takarékosabb zöldautóknál 14-15 kWh/100 km órás fogyasztással lehet számolni. Az átlagos, testesebb vagy kevésbé hatékony járgányoknál ez a szám 17-18-20 körüli érték. A jól hangzó gyári adatok helyett, szerencsésebb a tesztelők adataira támaszkodni.

Elektromos autók

Ahhoz, hogy zölden autózhasson, gazdagnak kell lennie. Az új elektromos autóknál 7-8 milliónál kezdődik a belépőszint. Itt a Dacia Spring és a VW e-up! a sláger. A méretüknél fogva, ezek városi közlekedésre a legalkalmasabbak. Hosszabb kirándulásokat nem érdemes tervezni velük, leginkább a méreteik miatt (3,5 méteres hossz). Ezek a járművek szuper ideálisak autómegosztáshoz, étel kihordáshoz és városi szaladgálásra.

A következő szintet a 10 milliós ársáv jelenti, itt már valós 250-280 kilométeres hatótávban lehet gondolkodni, ami városban tovább nőhet. Ezek az autók az előbb említett modelleknél nagyobbak, kényelmesebbek és komfortosabbak.

A következő szintet a legalább 15 milliós árcédulával járó, valós 400 kilométer körüli hatótáv jellemzi. Itt többek között a Hyundai Ioniq 5 és Kia Niro EV található. A hazai közlekedés terén, ezek a modellek egész jól fel tudják venni a versenyt a belsőégésű motoros vetélytársaikkal.

A csúcsot a hosszabb távokon is egész jól teljesítő, direkt elektromos autónak készülő típusok jelentik. Ezek általában +20 milliós sávba esnek, de inkább a 30-40 milliós, vagy afölötti árakban érdemes gondolkodni. Az Audi e-tron és más prémium gyártmányok tartoznak ide.

Ismeretszerzés  

A vásárlás előtt érdemes alaposan tájékozódni az új és használt típusok között. A szaksajtó sokat tud segíteni az eligazodásban, az utóbbi években számos szakoldal is született a témában. Ezen felül megkerülhetetlenné váltak az elektromos autózás térítői, magyarul az evangelisták.

Az utóbbiaknál, időnként fenntartásokkal kell kezelni a mondandójukat. Ugyanis előfordulhatnak náluk – a téma iránti megszállottság, és a támogatók jelenléte miatt – fura videók és cikkek. Az is megesik, hogy a villanyautózást rózsaszín, szuper optimista szemüvegen keresztül mutatják be, ami az átlagember valóságától nagyon távol áll.

A begyűjtött információk kiértékelésénél érdemes a józanészre hagyatkozni. Az oka, hogy a témában tengernyi véleménnyel, információval, adattal találkozni, amelyek egymásnak ellent is mondanak… Így nem véletlen a hatalmas zűrzavar a területen.

A jövő

Amivel a közeljövőben lehet számolni, az az ingyenes parkolás változása vagy megszűnése. Pécs után már Miskolc is regisztrációhoz köti a zöld rendszámos ingyenes parkolást. Szentendre pedig kezdi megszüntetni. Egyébként kormányzati szinten régóta hallani híreket a zöld rendszám közelgő reformjáról.

Ez körülbelül hasonló vonal mentén fog működni, mint a sokévig ingyenes utcai töltés. Ami pár éve megszűnt, ezért manapság csak az áruházak előtt lehet nulla forintért tölteni. Maximum félórát…

Az autóban használt áramdíjon, jelenleg nincsenek az üzemanyagokon lévő óriási adóterhek. Ha az ebből származó bevétel kiesés halványan is, de elkezd jelentkezni, akkor a villanyautókra is kitalálnak valami extra sarcot. Tehát a zöld közlekedés, hosszabb távon biztosan nem lesz olcsóbb.

PHEV, és hibrid

Akinek az árak vagy a hatótáv para miatt szóba sem jöhet a tisztán elektromos autó, azoknak a tölthető-hibrid lehet a megoldás. A PHEV betűkkel jelölt járművek szerencsére fejlődnek. Az új modellek már 50-80 kilométeres valós elektromos hatótávot tudnak. Ezzel a városi közlekedés és a bejárás sokaknak megoldható nulla kibocsátással. A hosszabb távra pedig ott a belsőégésű motor, ami hibrides fogyasztást produkál, töltés nélkül. Ez a legjobb köztes megoldás.

A PHEV legnagyobb hátrányát az jelenti, ha nem töltik rendszeresen az autót. Ekkor a jármű feleslegesen cipeli a 80-100 kilós plusz súlyt is jelentő akkucsomagot. Ami fix hátrány, hogy a csomagtartó – időnként – látható mértékben kisebb a hibrid vagy a hagyományos kivitelekétől.

A hibridek is jó alternatívát nyújtanak a takarékosságra. A Toyota Prius lassan kifutófélben lévő negyedik generációjával elérhető a 3,5 liter körüli fogyasztás, hasonló valós értéket más modellek is kínálnak. A Toyota Camry, Ford Kuga méretű, nagyobb autókkal is el lehet járni 5-6 literes átlaggal, ami elég vicces, ahhoz képest mekkora a méretük. Ezek a járművek városi közlekedés terén és települések közötti közlekedésre tökéletesek. A rendszeres autópálya használat, nem az ő terepük.

Aki rengeteget megy autópályán és hosszú távokat, azoknak „sajnos” a dízelüzem jelenti a legjobb megoldást. Ezen a téren, még mindig Rudolph Diesel találmánya jelenti a legjobb irányt, akármennyire is feketítették a dízelt az elmúlt években.

Kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.