Vállalatok

60 százalékkal bővültek az AutoWallis eladásai

S.Rita | 2022.07.19. 02:10

Minden üzletágban nőttek az értékesítések, a nagykereskedelemben volt a legnagyobb erősödés a második negyedévben. 10 százalék felett bővült a kiskereskedelmi autóértékesítés is -az eredményeket már a szlovén Avto Aktiv konszolidálás is erősítette.

A romló makrokörnyezet és az autóipar nehézségei ellenére is sikerült a AutoWallis csoportnak 32%-kal több, összesen 15 379 gépjárművet értékesítenie az első félévben – írja a társaság a jelentésében.

Szépen teljesítettek a szolgáltatások is: a szervizórák számában 24%-os volt a növekedés, melyben a szlovén akvizíció is segített. A gépjárműkölcsönzés területén a bérleti napok száma negyedével nőtt, köszönhetően a turizmus élénkülésének.

A nagykereskedelmi szegmens organikusan bővült, és a SsangYong, valamint az Opel márkák értékesítése húzta fel.

A menedzsment szerint vannak még ellátási zavarok bizonyos márkáknál, és bár erős keresletre számítanak, de a makro kilátások óvatosságra intenek.

A növekedések jelentőségét mutatja, hogy a magyar személyautó-piac 13,4 százalékkal csökkent – áll a társaság közleményében.

Mik a kilátások?

A bevételek több mint fele Magyarországról származik, ahol jelen állás szerint – emelkedő energiárak, infláció, csökkenő EU források – nem lehet gazdasági növekedésre egy darabig számítani, és akkor még nem beszéltünk az elhúzó chiphiányról.

Mindeközben jól halad a terjeszkedés: az Avto Aktív felvásárlásával már 5 szlovén városban van jelen a társaság. A Wallis Motor Ljubljana nemrég nyitotta meg Szlovénia első Land Rover márkakereskedését és szervizét. Szlovénia ugyan kisebb piac, mint a magyar, de nyugat-európai piacokhoz képest egész jó potenciállal bír.

Ami a portugál Salvador Caetano csoporttal (50-50) együttműködésben történő Renault felvásárlást illeti, várhatóan ősszel zárulhat a deal. Ezt követően kerül az AutoWallis és a Salvador Caetano csoportokhoz a Renault, a Dacia és az Alpine márkák kizárólagos magyar importőri joga. Erős márkákról beszélünk: bár a Renault piaci részesedése folyamatosan csökkent Magyarországon az elmúlt években, a Dacia  igen népszerű márka itthon, és a Duster is a maga 6%-os részesedésével, a második legnagyobb volumenben eladott SUV a hazai piacon (a Suzuki Vitara után).

A Renault Hungária tehát igen komoly akvizíciót jelent az AutoWallis számára, a célvállalat tavalyi 70,3 mrd Ft-os árbevételének fele az AutoWallis összbevételének közel 20%-ával ér fel.

fotó: AutoWallis

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.