Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

2026-ra már 115 millió energiahatékony épület lesz a világon

Nagy Nikoletta | 2022.07.19. 05:30

A dráguló energiaárak is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a 2022-es 45 millióról 2026-ra az előrejelzések szerint 115 millióra emelkedik az okos-energiahatékony épületek mennyisége globálisan.

Az India Times cikke szerint egy friss jelentés arról számolt be, hogy négy éven belül jelentősen megugrik majd az energiahatékony épületek száma globálisan. 2022-ben a statisztikák szerint még 45 millió olyan épület van, ami okos technológiákat használ az energiahatékonyság elérésére, méghozzá már az építés során – ez a szám az előrejelzések szerint 2026-ra 115 millióra emelkedik majd. A 150 százalékos emelkedést mind a cégek, mind a lakosság részéről lehet mérni.

A nem lakossági épületek azonban 2026-ban is az ilyen okos technológiákkal készült energiahatékony épületek 90 százalékát teszik majd ki, a statisztika pedig igaz a 2022-es adatokra is. Persze ez azzal jár, hogy a vállalkozók, építészek, mérnökök is az ilyen épületekre fognak koncentrálni, ennek ellenére a jelentés szerzői szerint nem szabad elhanyagolniuk a lakossági épületeket sem. Főleg úgy nem, hogy a klímaváltozás hatásai egyre inkább érezhetők az átlagember életében is.

A kutatás szerint ha az épületek képesek monitorozni több mindennapi funkciót, az hatékonyabbá teheti őket úgy, hogy közben javítja a környezetet mind a dolgozók, mind a lakók számára.

A kutatás azt is kimutatta, hogy 2026-ra az ilyen okos eszközökhöz használt szenzorok globális szállítási mennyisége meghaladja majd az évi 1 milliárd darabot. Ez a mennyiség 2022-ben 360 millió, így a növekedés 204 százalékos lesz. Az ilyen szenzorok teszik lehetővé az épületek számára, hogy okosan alkalmazkodjanak a különböző hőmérsékleti és egyéb időjárási tényezőkhöz, hatékonyabbá téve az egész épület energiafelhasználását – amire, a növekvő energiaárak tekintetében, elég erősen szükség is lehet.

  Nagy Nikoletta
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.