Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Itt a vége a hazai a villanyautózásnak? – Holnap még nem kell dízel Golfra váltani

Benedek Attila | 2022.07.20. 04:00

A július 14, fekete tintával íródott a magyar villanyautózás történetébe. A rezsiárak módosítását ezen a napon jelentették be, ami a hazai elektromos autózás terjedését nem könnyíti meg.

A rendelkezésről itt tud olvasni részletesebben, a rezsicsökkentésről és a változásának a hatásáról pedig ebben a cikkben olvashat egy részletes elemzést.

Ha autóvásárláson töri a fejét, akkor ebben a cikkben talál használható tanácsokat. Megtudhatja, hogy a hibrid, a tölthető-hibrid, az elektromos autót vagy a dízelt milyen esetekben érdemes választani. A fenti tanácsadást, „kissé” átrendezte az augusztus elsejétől életbe lépő, valóságos felé közelítő elektromos áram ár.

Sokk terápia

A szenzáció hajhász szalagcímekkel operáló, az elektromos és a tölthető hibridek hazai piacának a villámgyors bedőlését vizionáló írást tőlünk ne várjon. És annak az erősítése sem érkezik, hogy meg fogunk főni/fagyni vagy mindenkit és mindent elönt majd a sós tengervíz.

A tisztán látás végett jó tudni, hogy 2021-ben 21 540 elektromos autó szaladgált a hazai utakon. A tölthető-hibridek száma, kb. hasonló értéket mutat. A magyarországi autópark 2020-ban, közel 4 millió autót számlált (3 920 799). A világon az elektromos autók száma pedig nem olyan régen lépte át a 10 milliót.

Mielőtt valaki eladná a nemrég vásárolt zöld autóját, érdemes várnia és lenyugodnia. Négy kulcs adat szükséges ahhoz, hogy a sokk után tisztán lásson. Ezek után érdemes haditervet kovácsolni, hogy miként csökkentse az elektromos autózás költségeit vagy esetleg feladja az egészet.

Az egyik adat amire várni kell, hogy a pontosan mennyi lesz az áram ára, ha a havi fogyasztása túllépi a havi 210 kW-ot. A felső határ az előzetes szerint max. 250 Ft lehet. Ami a reményt adja, hogy Európában 45 eurócent a legdrágább áramdíj, ez a 410 Ft-os euró átváltással 185 forintos árat jelent. Az összehasonlítás végett: 2022 július 31-ig, 38 forintba került 1 kWh áram. Ennyiért lehetett eddig otthon tankolni a villanyautót.

Utcai töltők és napelem

A komolyan megemelkedő, az otthoni töltést talán el is lehetetlenítő árak kivédésére jó alternatíva lehet a jelenlegi árszabással működő utcai töltők.

Naivitást jelez a villanyautósnál, ha azt gondolja, hogy az árak ezen a területen is állandóak lesznek. Az E.ON már jelentkezett egy barátibb áru díjcsomaggal, amely nyilvános töltők éjszakai használatát segíti. Szóval ezen a téren is várhatók fejlemények, amelyek olcsóbbá tehetik az elektromos autók töltését. De valószínű, hogy itt is lesz áremelés.

Aki olyan helyen lakik, hogy a házára tud napelemet telepíteni, az elkezdheti a számolást. Ha az üzemanyag árak sapkája megszűnik, akkor az is adhat egy támpontot a matekhoz.

Azaz ha lesznek pontos adatok, akkor már kristály tisztán lehet látni, hogy hány kilométer alatt térül meg a beruházás.

Külön villanyóra

A mai világot átitató zöldhullámot, a rezsicsökkentés eltörlését kezdeményező döntéshozók sem hagyhatják figyelmen kívül. Ezért várható több dolog a tárgyban, pl. az autók töltésére szolgáló otthoni, terem garázsos külön villanyóra felszerelése. Ez – ha megvalósul – működőképes és elég józan ötletnek tűnik. Így mindenki jobban jönne ki a rezsicsökkentési harcból. És lehetne az autóparkot tovább zöldíteni és fiatalítani.

Összevetés

A végére maradt egy összehasonlítás, ami mutatja, hogy mekkora ár lépcsőt kell áthidalnia annak, aki villanyautóra vált. A belépő szintet a Peugeot 208-as jelenti, ahol 7 millió 630 ezer forinttól vihető el az Active Pack felszereltségű, 100 lóerős, hat sebességes kézi kapcsolású váltóval szerelt benzines modell. Ugyan ez a típus, elektromos hajtással, 136 lóerős motorral és azonos felszereltséggel 12 millió 850 ezer forint a magán vásárlóknak.

A prémium ligában az Audi Q5 35 TDI, 163 lóerős turbódízellel, alapfelszereltséggel 15 367 960 forintba kerül. A méretben és lóerőben hozzá mérhető Q4 e-tron 35, 170 lóerős motorral 19 531 330 forintért vihető haza.

 

Kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.