Mobilitás

Egyre nagyobb a verseny az otthoni töltők piacán

NRGreport | 2022.07.21. 06:01

Az elektromos autók iránti növekvő érdeklődéssel párhuzamosan egyre nagyobb azoknak a cégeknek a száma, amelyek az otthoni töltők előállításával foglalkoznak. Ez az intenzitás pedig várhatóan csak tovább fog emelkedni a következő évtizedben. A Reuters elemzése szerint több mint száz európai vállalat kínál otthoni elektromos autó töltőket és további 50 hasonló cég működik az Egyesült Államokban. Az említettek egy része publikus töltőket is árul.

A Reuters cikkében közölt grafikon mentén jól látható, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság bőven megelőzi a többi országot ebben az összevetésben. Európa nyugati országai követik őket Hollandia, Németország, Franciaország és Spanyolország sorrendben. A piac állandósulását tovább erősítik a szoftver beruházásokra vonatkozó szabályozások, a kiberbiztonságtól az okos-töltő lehetőségekig, valamint a gyorsan emelkedő eladások.

Carlos Fisch, a fenntartható technológiákra specializálódott madridi Seaya Venture vállalat igazgatója szerint ez most egy kiemelkedő szektor, amely sok tőkét és tehetséget halmozott fel. Egyértelműen megerősödésre számítanak. Ez pedig már meg is kezdődött néhány kisebb startup felemelkedésével. A piacra belépők között szerepelnek olyan közműcégek is, mint a francia EDF, a norvég Statkraft, vagy épp olyan olaj nagyhatalmak, mint a BP Plc vagy a Shell. A német ipari vállalat, a Siemens AG szintén rendelkezik otthoni töltő üzlettel és a Volkswagen AG elektromos autó töltő részlege, az Electrify America is belépett a lakossági piacra a tavalyi év elején.

Habár azon elektromos autó tulajdonosoknak, akik az utcán parkolnak, nagy kihívás a töltés az észak-amerikai és európai városokban, a britek és az amerikaiak körében körülbelül a háztulajdonosok 60 százalékának van lehetősége otthon parkolni. A Juniper kutatás állítja, hogy 35 millió otthoni töltő fog működni világszerte 2026-ra. Ernst & Young jóslata szerint csak Európában lesz 56 millió otthoni elektromos autó töltő 2035-re.

Az otthoni töltők ára 600 és 1000 dollár környékén mozog, amelybe nem tartozik bele a beüzemeltetés. David Martell, a brit EVIOS vállalat vezérigazgatója elmondta, ők hisznek abban, hogy nagy piaca lesz a töltőknek. Martell, aki korábban a Chargemaster elektromos autó töltő vállalat alapítója volt (amelyet a BP vásárolt fel 2018-ban több mint 155 millió dollárért), azt tervezi, hogy az EVIOS tovább fog bővülni Németországban és Hollandiában 2023-ban.

A töltőkön azonban túlmutat a tény, hogy a vállalatok több millió darabot eladnak ezekből. Ezáltal pedig olyan adatokhoz juthatnak, amelyek jövedelmet generálhatnak a helyi és országos villamosenergia-hálózat egyensúlyozása által.

Charlie Cook, a brit Rightcharge vezérigazgatója szerint az első harcot a minél több pénzszerzés jelenti majd az eladás és a beüzemeltetés terén. Ezt követően pedig azon vállalatok között lesz küzdelem, akik irányítják az energiaáramlást a töltő pontokig és azokon túl.

Kép forrása: reuters.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.