Vállalatok

Vízgyártási projekten dolgozik a Siemens

NRGreport | 2022.07.21. 08:00

Szaúd-arábiai tengervíz-sótalanító üzemben vetik be a Siemens technológiáját. 

Hazánkban ismeretlen szektorból kapott újabb megbízást a Siemens: Szaúd-Arábia egyik új vízsótalanító üzemét szereli fel a német cég technológiai megoldásaival. A Shoaiba 5 nevű üzem 2023-ra készülhet el, és naponta hatszázezer köbméter víz tisztítására lesz alkalmas. – mutat rá a vállalat közleményében.

Ez Budapest ivóvízszükségletének (a főváros és vonzáskörzete naponta négyszáz-négyszázötvenezer köbméter vizet használ fel) kb. másfélszeresét teszi ki, ezzel fognak a jövőben kiszolgálni 1,2 millió embert, Dzsidda és Mekka városai területén.

Az új projekt a tizedik tengervíz-sótalanító létesítmény a régióban, amely a Siemens technológiájával valósul meg.

A lezárt projektek közé tartozik a világ legnagyobb, napenergiával működő, ún. fordított ozmózis eljárást használó üzeme is. A 2017-ben, Al Kafdzsiban átadott létesítmény érdekessége, hogy az áramellátását egy közeli naperőmű segíti, így jól optimalizálható az energiaigényes sótalanítási eljárás erőforrás-felhasználása.

Növekvő piac

A Siemens membrántechnológiával, folyamatműszerezéssel, méréstechnikával, energiaelosztással, hálózati kommunikációval, szoftverekkel, automatizációs megoldásokkal segíti a vízsótalanító üzemek megvalósulását. A német cég az arab térségen kívül Izraelben és Spanyolországban foglalkozik ilyen projektekkel, illetve további piaci lehetőségeket lát Indiában, Kínában és az Egyesült Államokban.

 

Kép forrása: Siemens

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.