Rezsi

Hőakkumulátorokkal a hűtésre fordított energiaköltségeken is csökkenthetünk

NRGreport | 2022.07.22. 04:05

A klímaváltozás hatásai az egekbe emelhetik az épülethűtés költségeit, s ezt az egyre növekvő és stabilan velünk maradó magas energiaárak csak tovább hangsúlyozzák. A hűtésre fordított energián mindenképp érdemes spórolni, melynek egyik lehetséges útja, a magyar fejlesztői csapat, a HeatVentors szakemberei szerint a hőakkumulátorok alkalmazása.

A hőakkumulátor hasonlóan működik, mint az elektromos akkumulátor. Energiát tárol, csak éppen nem villamos, hanem termikus energiát, azaz hőt. Amire sokszor nem gondol senki, hogy a hideg is hő, és elraktározható. Egy hőakkumulátor pedig képes akár 20-50 százalék közt csökkenteni egy nagy klímarendszer hűtési energiaigényét. Ezt hasonló elven éri el, mint a napelemes rendszerek a villamos energiával. Akkor termeli meg a szükséges energiát, amikor olcsó, és akkor lehet felhasználni, amikor drága lenne.

Éjszaka és hajnalban a legolcsóbb előállítani a szükséges hőmérsékletet, ami kellő hatásfokkal tárolható a hőakkumulátorokban. Ez aztán visszatáplálható a klímarendszerbe, csökkentve a hozzátermelendő hűtés mennyiségét, illetve az előállítás költségét, miután egyáltalán nem mindegy, hogy a déli 35 °C fokból állítja elő a rendszer a kellemes hőmérsékletet, vagy az éjszakai 22 celsius fokból.

Másik előnye a hőakkumulátoroknak a hűtési rendszer kímélése. A nappali melegben ezek a berendezések általában csúcsra vannak járatva, ami nagy terhet ró a rendszer egyes elemeire és azok élettartamára. A hőakkumulátorral azonban stabilizálható a klímarendszer terheltsége, csökkentve ezzel annak a karbantartási igényét, valamint jelentősen meghosszabbítva a teljes rendszer élettartamát.

A HeatVentors által gyártott HeatTank újszerűsége a fázisváltó anyagokban rejlik. A technológia alapja, hogy nem hagyományos vizes tárolókkal, hanem úgynevezett fázisváltó anyaggal tárolják a hőenergiát, melyek olyan anyagok, amelyeknek a megfagyasztása, illetve felolvasztása révén nagy koncentrációban tárolható a hőenergia.

A fázisváltó anyagok halmazállapotát változtatják meg, tehát megolvasztják vagy megfagyasztják ezeket az anyagokat. Így sokkal nagyobb energiasűrűséggel tárolható a hőenergia.

Hőtárolási kapacitást tekintve a hőakkumulátorok széles spektrumot kínálnak: 25 kWh-os tárolótól kezdve a konténeres méretig. Ez utóbbi már egészen elképesztő, 1,2 MWh -os kapacitást jelent, amit akár egy dubai síközpont üzemeltetője is megirigyelne. – áll a vállalat közleményében.

 

Kép forrása: HeatVentors

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.