Vállalatok

Naperőműves kapacitásai duplázására készül az ALTEO

NRGreport | 2022.07.22. 06:05

Felvásárlással jut közel ahhoz, hogy jövőre egy 20 MW-os naperőmű létesítésébe kezdhessen Tereske térségében az ALTEO. A beruházással a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájába tartozó vállalat a kétszeresére bővítheti naperőműves kapacitásait. A lépés illeszkedik a társaság 2022 elején frissített stratégiájába, amelyben kiemelt figyelmet kap a környezeti és társadalmi fenntarthatóság.

Az Edelyn Solar Kft. üzletrészének megvásárlásáról írt alá szerződést az ALTEO Nyrt. Az adásvétellel és a tranzakció utáni engedélyeztetési folyamatok lezárultával az energiaszolgáltató egy ún. ready-to-build, azaz a megépítés megkezdésére alkalmas naperőmű projektet fog birtokolni. Ez rendelkezni fog azokkal az engedélyekkel, amelyek megszerzése után a vállalkozás hozzáláthat egy 20 MW-os naperőmű létesítéséhez. A naperőművi beruházás megkezdéséhez szükséges engedélyek közül az utolsó várhatóan a jövő év első felében érkezik majd meg.

„Az akvizíció tökéletesen illeszkedik az ALTEO frissített, 2026-ig szóló stratégiájába, amely szerint bővíteni szeretnénk a megújuló energetikai portfóliónkat” – jelentette ki ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója, aki hozzátette: amennyiben a projekt megvásárlását követően el is indítják a fejlesztési beruházást, azzal megdupláznák naperőműves kapacitásaikat, és újabb fontos lépést tesznek afelé, hogy az év elején módosított stratégiában foglaltak szerint hajtsák végre a növekedési terveiket.  – áll az ALTEO közleményében.

Ifj. Chikán Attila azt is elmondta: a fejlesztés előreláthatólag 2024 elejére készülhet el. Elkészülte után pedig a lehetőségek széles tárháza áll az ALTEO Csoport rendelkezésére a megtermelt energia értékesítéséhez: ez lehet hosszú távú villamosenergiavásárlási szerződés vállalati ügyfelekkel zöld villamosenergia adásvételére, a kapacitás és a termelés az ALTEO Szabályozási Központnak is eladható, ahogyan a piaci értékesítés is elképzelhető. A vezérigazgató nem zárta ki azt sem, hogy az engedélyek megszerzése után METÁR pályázaton indulnak, illetőleg azt is lehetségesnek nevezte, hogy a fenti opciók valamilyen életképes kombinációját fogják alkalmazni.

A beruházással tovább nő a társaság elköteleződése a környezeti és társadalmi fenntarthatóság iránt. Erre a megújult stratégiában is minden korábbinál több figyelmet fordítanak, és ezt a szemléletet erősíti az év elején megszerzett ESG minősítés is. Ugyanakkor a megújulók szerepének erősödése a teljes portfólión belül arra is alkalmas a vezérigazgató szerint, hogy az ALTEO egy esetlegesen kedvezőtlenebbé váló piaci környezetben is meg tudja őrizni a rugalmasságát és alkalmazkodóképességét.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.