Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Egyre több a munkalehetőség a megújuló energia területén

NRGreport | 2022.07.23. 04:02

A megújuló energiaforrásokra való átállás növeli a foglalkoztatási lehetőségeket. Erre az eredményre jutott egy új, az Egyesült Államokban végzett tanulmány. A napenergia volt a leggyorsabban fejlődő technológia ágazat, amely 17.212 munkahelyet és 5.4 százalékos növekedést jelentett a tavalyi évben. Emellett, az elektromos és hibrid autók is újabb munkahelyeket teremtettek, a növekedést még a válság sem vetette vissza.

Az Egyesült Államok Energia és Foglalkoztatás 2022-es jelentése alapján az Észak-Amerikai Energiaügyi Minisztérium felfedte, hogy egyre több a „zöld” álláslehetőség az energia szektorban. A szektor 7,8 millió állásából több mint 3 millió olyan területhez tartozik, amely összeköthető az államok céljával, miszerint 2050-re elérik a karbonsemlegességet. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi évben a megújuló energiákhoz köthető munkák voltak a felelősek a teljes szektor közel 40 százalékáért.

Az autómotor szektorban a hibrid járműveknek volt köszönhető a legnagyobb ugrás a foglalkoztatás terén, ez 23.577 új munkát jelentett. Ez összesen egy 25 százalékos ugráshoz vezetett a hibrid autók és alkatrészek technológiájának szektorában alkalmazott új munkaerő terén. A jelentés rámutat, hogy a vírushelyzet sem tudta lassítani a növekedést. Ez szemben áll az energia szektorral, amelyben 2020-ban egy komolyabb visszaesés volt.

Az energiahatékonysági szektor, amelybe beletartoznak a zöld technológiák, újabb 17.740 munkahelyet teremtett tavaly, ez 3,3 százalékos emelkedést jelent. Az üzemanyag szektorban a bioüzemanyagok további 1.180 állásért és 6,7 százalékos növekedésért feleltek. Az együttműködő grid (áramhálózat) szoftvere körül is jelentős az előrelépés. Az Észak-Amerikai Energiaügyi Minisztérium szerint a smart grid technológia felülmúlta az összes többit az előző évben, a foglalkoztatás terén 4,9 százalékos növekedéssel 2020-hoz képest.

A megújuló energiaforrások terén a napenergia területe hozta a legnagyobb ugrást, 17.212 új állást biztosított 2021-ben. Történt mindez azután, hogy 2020-ban a járványhelyzet következtében 28.718-an vesztették el állásukat a szektorban. Ezzel szemben jól látható, hogy a fosszilis tüzelőanyagok területén a lehetőségek stagnálnak vagy lassan csökkennek.

Európából 2020-as adatokkal rendelkezünk, ami a megújuló energia szektorban lévő foglalkoztatottságot illeti. Itt az Európai Unió tagállamaiban a szektor 24 százalékának munkahelyeiért, körülbelül 318.000 állást a hőszivattyúkhoz köthetünk. Ezt követi a bioüzemanyagok területe további 22 százalékkal (283.000 munkahely), majd a szélenergia újabb 21 százalékkal (280.400 munkahely). Körülbelül 1,3 millió embert foglalkoztatott ekkor a teljes szektor. A 2019-es évhez 5,2 százalékos ugrás történt, a foglalkoztatottság terén az első négy helyen Németország (242.100 munkahely, 18 százalék az EU teljes megújuló energia szektorából), Franciaország (164.400 munkahely, 13 százalék), Spanyolország (140.500 munkahely, 11 százalék) és Olaszország (99.900 munkahely, 8 százalék) áll.

A World Economic Forum bízik benne, hogy 2030-ra lesz egy milliárd ember, akik jobb képzettséggel, képességekkel és állásokkal rendelkeznek majd a programjuk, a Reskilling Revolution által. Ezzel az a céljuk, hogy felgyorsítsák a rendszerszintű változást a képességek, ismeretek terén különböző aktivitások által. Ezekbe beletartoznak az országos, ipari és oktatási továbbképzések kezdeményezése, jogi szabályozások változtatásának kezdeményezése. A Reskilling Revolution céljai között szerepel még egy új sztenderd keretrendszer kifejlesztése a munka jövőbeni világának.

Kép forrása: weforum.org

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.