Fenntarthatóság

A nulla metán elérése az egyetlen elfogadható célkitűzés, és legalább annyira fontos, mint az ellátásbiztonság

S.Rita | 2022.07.25. 01:38

Ahogy gyorsul az éghajlatváltozás, úgy alakulnak át szektorok az energiától a közlekedésen át a mezőgazdaságig. A lendület látványos, de így is évtizedekbe telhet, mire az előnyöket látjuk. Ezzel szemben a szemünk előtt van egy gyorsabb hatást produkáló, azonnali teendő: a metánkibocsátás csökkentése. Energetikai szakértők szerint el kell kezdenünk ugyanolyan komolyan kezelni a metánkibocsátást, pont ahogyan az olaj- és gázipar a biztonságot.

A metán gyorsabban távozik a légkörből, mint a szén-dioxid, de nagyobb mértékben melegít: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az ipari forradalom kezdete óta bekövetkezett globális hőmérséklet-emelkedés 30%-áért felelős. Ez a kérdés mára olyannyira előtérbe került az éghajlati vitában, hogy több mint 100 nemzeti kormány írta alá a globális metánvételi kötelezettségvállalást.

Mindez reflektorfénybe helyezi az olaj- és gázkitermelést, amely 2021-ben az ember által okozott globális metánkibocsátás mintegy 22%-áért volt felelős. Bár az IEA adatai szerint az energiaágazat metánkibocsátása tavaly elmaradt az energiafelhasználás általános növekedésétől, mégis mintegy 5%-kal nőtt.

Miért mumus a metán? A metán színtelen, szagtalan gáz, amely a természetben (például a vizes élőhelyeken a növények víz alatti bomlásakor) és az iparban (például a földgáz nagyrészt metánból áll) egyaránt keletkezik. A szén-dioxid (CO2) után a második legfontosabb üvegházhatású gázként tartják számon. A metán azonban mintegy 200-szor kisebb mennyiségben van jelen a légkörben, és átlagosan csak egy évtizedig marad meg ott – míg a CO2 évszázadokig. Másképp fogalmazva: a metán gyorsan teszi a kárt, de hamar elillan, míg a CO2 évtizedről évtizedre kisebb mennyiségű hőt tart vissza folyamatosan.

Komolyan kéne végre venni

Az olaj- és gáziparnak radikálisan meg kell változtatnia a metánnal kapcsolatos gondolkodásmódját, és a fokozatos változtatásról át kell térni a radikálisabb megközelítésre -vallja Bjørn Otto Sverdrup, az Olaj- és Gázipari Éghajlatváltozási Kezdeményezés (OGCI) végrehajtó bizottságának elnöke.

A százalékos csökkentésnél nagyobb léptékben kell gondolkodnunk, és arra kell összpontosítanunk, hogy a nulla metánt kell elérnünk”

Svedrup szerint, bár a metán nemcsak számos konferencián kerül fókuszba kerül, jelentős előrelépéseket tettünk már a kibocsátás kimutatására, mérésére és csökkentésére, például csúcstechnológiába fektettünk be és már használjuk is – sőt, mindezt már költséghatékonyan – de ez még nem elég.

Nincs más hátra, minthogy megcélozzuk a nulla metánkibocsátást. Kérdés, hogy képesek-e az érintettek a fokozatos változást radikálisabb cselekvési tervvé átalakítani?

Iparági kezdeményezés és közös összefogás

A CERAWeek 2022 alkalmával a 12 legnagyobb olaj- és gázipari vállalat vezérigazgatói elindították és támogatták a „Cél a zéró metánkibocsátás elérése” kezdeményezést. A vállalatok egyetértettek abban, hogy az iparág gyakorlatilag minden metánkibocsátása elkerülhető és elkerülendő – és arra fognak törekedni, hogy 2030-ra közel nullát érjenek el.

A kezdeményezést már aláírta a QatarEnergy és számos támogató szervezet.

Svedrup hangsúlyozza, hogy ezek nem csak szavak, hanem a tagvállalatok az elmúlt öt évben több mint 30%-kal csökkentették is összesített abszolút metánkibocsátásukat, és intézkedéseket vezettek be a metánintenzitási célunk eléréséhez.

Az OGCI tagvállalatai együttesen a globális olaj- és gázkitermelés közel 30%-át teszik ki, ez súlyt ad nekik a metánkibocsátás elleni küzdelemben, de egyedül nem tudják megoldani a problémát. A kezdeményezés az összes olaj- és gázipari vállalat előtt nyitva áll, továbbá olyan támogatókat is várnának, akik segíthetnének a metánlábnyomuk felszámolásában.

Az Aiming for Zero nem hivatalos szervezet; az aláíróknak nem kell tagdíjat fizetniük, és nincsenek végrehajtási mechanizmusok. Az aláírók maguk határozzák meg a metánkibocsátás-csökkentési cél elérésére irányuló stratégiáikat, referenciaértékeket, jelentéstételi előírásokat és ütemterveket.

A kezdeményezéshez való csatlakozással az aláírók nyilvános szándéknyilatkozatot tesznek, és az érdekeltek számára bizonyítaniuk kell, hogy haladást érnek el a nulla kibocsátási cél elérése felé. A lényeg annak felismerése, hogy a fokozatos változtatások ideje lejárt. Szemléletváltásra van szükség, amely azon a meggyőződésen alapul, hogy gyakorlatilag az iparágból származó metánkibocsátás teljes egészében elkerülhető és elkerülendő – állítja Svedrup.

fotó: Bjorn Otto Sverdrup, ogci

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.