Mobilitás

Elektromos teherautók és kamionok – Töltőfolyósó nyílik Kaliforniában

Benedek Attila | 2022.07.25. 06:00

Az elektromos autózás legtrükkösebb része, a több tíz tonna tömegű zöld kamionok és áruterítő teherautók viszonylagosan gyors töltése. Ezen a téren történt előrelépés Kaliforniában.

A svéd gyártó kamionos részlegének az elektromos kínálatáról már korábban írtunk. És arról is, hogy a másik, jóval megvalósíthatóbbnak tűnő zöld vonalat, a hidrogén-hajtást is fejlesztik. Ezen a téren a Mercedes-szel dolgoznak együtt, mert szeretnék utolérni a piacvezető Hyundai üzemanyagcellás teherautóit.

A jó öreg Európában különben kezd felpörögni a hidrogén töltőhálózat fejlesztése, aminek kiépítésében a Shell is részt vesz. A két eltérő zöld megoldásban közös pontot a holland-angol energia szolgáltató jelenti, mert a legzöldebb amerikai államban a Shell Recharge Solution is tagja annak a csoportnak, amely kétmillió dollárból fejleszti a Kalifornia fő közlekedési folyósóján elhelyezkedő teherautós töltőhálózatot.

A terv

Szerencsére ezúttal nem cselekvés nélküli, a távoli jövőben játszódó álom projektről van szó. Az elkövetkezendő 18 hónapban hét töltőállomást hoznak létre, ezeket Volvo teherautó kereskedők telephelyén építik ki. Szerencsére nincs különcködés: más márkájú elektromos kamiont és áruterítő teherautót is lehet majd tölteni.

A közel 400 tagot számláló észak-Amerikai Volvo Truck hálózat tagjai közül a TEC Equipment, az Affinity Truck Center és a Western Truck Center kaliforniai kereskedései telepítenek töltőket. Így összesen hét töltőpontot alakítanak ki 2023 végéig. Ezzel megoldódik a rövidtávú áruterítésre használt, a telephelyükre rendszeresen visszatérő teherautók gyors töltése. Plusz azoknak a hosszútávú fuvarozásban használt kamionoknak a „tankolása” is, amelyek az államot hosszában átszelő főútvonalat járják.

Fókuszban Kalifornia           

Az egész projekt a CEC, azaz a California Energy Comission égisze alatt történik. Fontos tag még a svédek észak-amerikai képviselete mellett, a Volvo pénzügyi részlege. Ennek köszönhető, hogy a kísérleti projektben történő részvétel anyagilag kevésbé megterhelő. Jó tudni, hogy a teherautók töltésére kialakított állomások még pilot, tehát kísérleti stádium futnak. A nemsokára megépülő töltőpontoknál megszerzett tapasztalatok segítségével bővítik és tökéletesítik közel jövőben kiépítendő hálózatot.

Ez hasonlóan működik, mint a Toyota és a Kenworth együttműködésében zajló kikötő projekt. Az utóbbinál a japán vállalat által kifejlesztett üzemanyagcellákat szereltek a csőrös teherautókba. Szolgálati autónak, az itthon is elérhető Toyota Miraikat használnak. Ezzel Long Beach, azaz Kalifornia legnagyobb teherkikötőjét próbálják egy fokkal zöldebbé varázsolni.

 

Fotó forrása:  Volvo

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.