Szabályozás

Svájc még gondolkodik, hogy álljon az új szankciókhoz

Takács Csongor | 2022.07.25. 15:51

A szankciókért felelős svájci ügynökség közölte, hogy nem rajta, hanem a svájci kormányon múlik, hogy elfogadja-e az uniós szankciók azon módosítását, amely megkönnyítené a Rosznyeft és a Gazprom orosz állami vállalatok harmadik országokba irányuló olajszállításait.

Az orosz tengeri nyersolaj uniós vállalatok általi felvásárlása és harmadik országokba történő exportja engedélyezett, de az Oroszországgal szembeni szankciók pénteken hatályba lépett módosításai értelmében az ilyen szállítmányokkal kapcsolatos kifizetések nem lennének tiltottak.

„Megkaptuk a jelzést az EU döntéséről az Oroszország elleni új intézkedések elfogadásáról” – közölte röviden a gazdasági államtitkárság (SECO) az uniós lépéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva, rámutatva, hogy a semleges Svájc eddig csatlakozott az EU szankciócsomagjaihoz, amelyeket az ukrajnai orosz katonai agresszió nyomán fogadott el az EU.

A Szövetségi Tanács (kabinet) feladata eldönteni, hogy Svájc elfogadja-e ezeket az új intézkedéseket” – közölték, hozzátéve, hogy a SECO nem tudja megítélni, hogy a kormány milyen lépéseket tehet.

A gazdasági minisztérium nem válaszolt azonnal a megkeresésre.

Svájc, amely az egyik legfontosabb nyersanyag-kereskedelmi csomópont, a múlt hónapban uniós lépéseket fogadott el, köztük az Oroszországból származó nyersolajra és egyes finomított kőolajtermékekre vonatkozó embargót. A lépés megtiltja a kőolaj és egyes orosz kőolajtermékek szállítására irányuló szolgáltatások nyújtását, beleértve a biztosításokat is, bármilyen rendeltetési helyre.

A nagy kereskedőházak, mint a Vitol, a Glencore és a Trafigura, valamint az olyan olajipari nagyvállalatok, mint a Shell és a Total, az uniós szankciókra hivatkozva – mint pl a biztosítási korlátozások – leállították a harmadik fél számára történő kereskedését az orosz olajnak.

fotó: Seco

  Takács Csongor
Címkék
#embargó   #energia   #Gazprom   #kőolajexport   #olajembargó   #seco   #Shell   #Svájc   #Trafigura   #Vitol  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.