Trading

Újabb jelzés a Gazpromtól, hogy Európa továbbra se dőlhet hátra

S.Rita | 2022.07.25. 17:22

A Gazprom orosz földgázipari óriásvállalat ma közölte, hogy a szankciók továbbra is akadályozzák az Északi Áramlat-1 gázvezeték karbantartását, ami erős jelzés arra, hogy az Európába irányuló energiaellátás továbbra is veszélyben van, hacsak a Nyugat nem enyhíti az Ukrajna miatt bevezetett szankciókat.

Az állami irányítás alatt álló Gazprom közölte, hogy papírokat kapott a Siemens Energytől és Kanadától az Északi Áramlat 1 turbináról, amely lassú úton van vissza Montrealból Oroszországba. Hozzátette, hogy azért továbbra is vannak problémák Oroszország legnagyobb Európába vezető gázvezetékével kapcsolatban.

A Gazprom részéről még mindig vannak nyitott kérdések az EU és az Egyesült Királyság szankcióival kapcsolatban, ugyanis az olyan kérdések még megoldásra várnak, mint hogy hogyan jutnak el Oroszországba olyan alkatrészek, mint pl. hajtómű, vagy a Portovaya-i kompresszorállomáshoz szükséges gázturbina.

Az európai politikusok többször figyelmeztettek arra, hogy Oroszország idén télen leállíthatja a gázszállításokat, ami Németországot recesszióba taszítaná, és az élelmiszerek és az energia drágulásával már így is küszködő fogyasztók számára az árak emelkedéséhez vezetne.

A Kreml tagadta, hogy Oroszország hatalmas energiaforrásait az Európai Unió zsarolására akarná felhasználni.

Most akkor a turbina lassú megérkezése okozza a nem megfelelő szállítást?

A Gazprom a múlt héten egy 10 napos karbantartási szünet után újraindította a gázforgalmat az Északi Áramlat-1-en keresztül, de csak a vezeték kapacitásának 40 százalékán – Oroszország közölte, hogy a turbina késedelmes visszatérése miatt júniusban kénytelen volt csökkenteni a mennyiséget.

Az európai politikusok megkérdőjelezték ezt a magyarázatot: Németország szerint a szóban forgó turbinát csak szeptemberben kellett volna használni és nincs összefüggés.

A Kreml szerint a megjavított turbinát a visszaszolgáltatás után telepítik, és ezután „megfelelő mennyiségben” szállítanak földgázt.

Hogy mi a megfelelő mennyiség, az majd kiderül.

Dmitrij Peszkov szóvivő mindenesetre jelezte, hogy „több berendezést kell megjavítani”.

Peszkov elmondta, hogy a Siemens Energy tisztában van azzal, hogy több olyan Északi Áramlat-1 berendezés is van, amely javításra szorul, illetve megnyugtatólag hozzátette, hogy Moszkva nem érdekelt a gázszállítások teljes leállításában.

Most épp sietve töltik fel a földalatti tárolókat, de Peszkov szerint a Gazpromot nem lehet hibáztatni a kockázatokért, hiszen az európaiak az általuk Oroszország ellen bevezetett szankciók következményeit viselik.

Oroszország a világ második legnagyobb olajexportőre Szaúd-Arábia után, és a világ legnagyobb földgáz-exportőre. Európa a gáz mintegy 40 százalékát és a kőolaj 30 százalékát importálja Oroszországból.

fotó: unsplash

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.