Trading

Szorul a gázhurok Németország körül: a Gazprom hivatalosan is tovább csökkenti a gázszállítást

S.Rita | 2022.07.26. 01:41

Oroszország hétfőn tovább szigorította az Európára nehezedő gázszorítást, mivel a Gazprom közölte, hogy az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Németországba irányuló szállítások a kapacitás mindössze 20%-ára csökkennek.

A Gazprom közölte, hogy szerdán hajnali 0400 órától napi 33 millió köbméterre csökken a gázáramlás – ami a jelenlegi, már csökkentett szint felét jelenti -, mivel le kellett állítani egy Siemens gázturbina működését egy kompresszorállomáson.

Németország közölte, hogy nem találja megfelelő magyarázatnak a technikai okra hivatkozást a szállítások csökkentésére.

Az Északi Áramlat 1-re mért legutóbbi csapás hírére a holland fronthónapos gázkontraktus, az európai referenciaérték 9,95%-kal magasabban zárt. Az évi 55 milliárd köbméter kapacitású vezeték a legnagyobb orosz gázvezeték Európába.

Az Európai Unió többször is azzal vádolta Oroszországot, hogy energetikai zsaroláshoz folyamodik, míg a Kreml szerint a hiányt karbantartási problémák és a nyugati szankciók hatása okozta.

Európai politikusok szerint Oroszország ezen a télen elzárhatja a gázszállításokat, ami recesszióba taszítaná Németországot, és az élelmiszerek és az energia drágulásával már így is küzdő fogyasztók számára is áremelkedéshez vezetne.

Németország a múlt héten arra kényszerült, hogy 15 milliárd dolláros mentőcsomagot jelentsen be az Uniper, a legnagyobb oroszországi gázimportőr vállalat számára.

Putyin már korábban is figyelmeztetett

A Gazprom a múlt héten egy 10 napos karbantartási szünet után újraindította a gázforgalmat az Északi Áramlat-1-en keresztül, de csak a vezeték kapacitásának 40 százalékán.

Oroszország közölte, hogy a turbina késedelmes visszatérése miatt júniusban kénytelen volt csökkenteni a mennyiséget.Az európai politikusok megkérdőjelezték ezt a magyarázatot: Németország szerint a szóban forgó turbinát csak szeptemberben kellett volna használni és nincs összefüggés.

A Kreml szerint a megjavított turbinát a visszaszolgáltatás után telepítik, és ezután “megfelelő mennyiségben” szállítanak földgázt. Hogy mi a megfelelő mennyiség, az majd kiderül.

Mindenesetre állítják, hogy “több berendezést kell megjavítani”.

Peszkov elmondta, hogy a Siemens Energy tisztában van azzal, hogy több olyan Északi Áramlat-1 berendezés is van, amely javításra szorul, illetve megnyugtatólag hozzátette, hogy Moszkva nem érdekelt a gázszállítások teljes leállításában.

Peszkov szerint a Gazpromot nem lehet hibáztatni a kockázatokért, hiszen az európaiak az általuk Oroszország ellen bevezetett szankciók következményeit viselik.

Oroszország a világ második legnagyobb olajexportőre Szaúd-Arábia után, és a világ legnagyobb földgáz-exportőre. Európa a gáz mintegy 40 százalékát és a kőolaj 30 százalékát importálja Oroszországból.

fotó: Gazprom

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.