Fenntarthatóság

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

NRGreport | 2022.07.27. 08:00

Idén is eredményesen zárult az ABB öt hónapos „Sustainable Talent Program for women in engineering” elnevezésű mentorprogramja, amelyben 5 női mérnökhallgató vett részt.

Az ABB globális technológiai vállalat 2015-ben a vállalat női műszaki egyetemi és főiskolai hallgatók számára indította el a programot, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken.

A program emellett arra is lehetőséget ad, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég működésével, szolgáltatásaival és karrierlehetőségeivel.

Az 5 hónap során a résztvevők betekintést nyerhettek az ABB mindennapjaiba, havi egy alkalommal különböző témákra fókuszáló, félnapos programokon vettek részt. Találkoztak az ABB női vezetőivel, megismerhették a különböző területeken dolgozó kollégák karrierútjait, illetve HR szakemberektől személyes konzultáció keretében tanácsot kaptak a későbbi elhelyezkedéshez, önéletrajzíráshoz és felvételi interjúkhoz. Mindemellett fejleszthették a műszaki pályához szorosan kapcsolódó készségeket is, lehetőségük volt például kipróbálni ABB robotok, köztük a méltán népszerű kobot, a Yumi programozását. A program 7 éve során több mentorált is csatlakozott először gyakornokként, később munkavállakóként az ABB csapatához.

Az esélyegyenlőséghez kapcsolódóan, a vállalat közleményében azt is kifejtette, hogy a “Globális sokszínűségi és befogadási stratégia 2030-ig” vállalása keretében szeretné világszerte megduplázni, vagyis a jelenlegi 12,5 százalékról 25 százalékra növelni a nők arányát a felsővezetői pozíciókban.  A nők még mindig alulreprezentáltak a műszaki területeken, holott ezek számos karrieresélyt kínálnak a számukra, mind a kutatás, mind a műszaki felsőoktatás, mind a mérnöki pálya területén. A műszaki tudományok iránti érdeklődés általában fiatal korban kezdődik. A statisztikák szerint a lányok az iskolai tanulmányaik során kisebb valószínűséggel gondolnak jövőbeli hivatásként a mérnöki pályára. Ennek társadalmi-kulturális, neveltetésbéli okai vannak, amivel foglalkozni kell, ha az a cél, hogy nagyobb létszámban lépjenek be a műszaki tudományos és szakmai pályára.

 

Kép forrása: ABB.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.