Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Változik a Volkswagen vezetősége

NRGreport | 2022.07.27. 06:00

A Volkswagen csoport eddigi vezére, Herbert Diess szeptember 1-jétől távozik a cégcsoport éléről. Helyét a konszernhez tartozó Porsche részleg eddigi vezetője, Oliver Blume veszi át. A vállalat, amely a világ második legnagyobb autómárkája, bejelentésében nem nevezett meg okot Diess távozására.

A Reuters értesülései szerint azonban – nem megnevezett forrásokra hivatkozva – a szavazati jogok többségét birtokló Porsche és Piech családoknak állt szándékában a változtatás. A vállalat azonban még nem reagált erre a hírre. – számolt be a CNN.

A Porsche pont a tőzsdei bevezetése előtt áll, emiatt is találják sokan meglepőnek a mostani bejelentést. Ezzel együtt Blume az eddigi pozícióját is megőrzi, a tőzsdére bocsátás pedig változatlanul ősszel fog megtörténni. Blume 1994 óta van a Volkswagennél és 2015 óta irányította a Porschét. A bennfentesek szerint konfrontatívabb elődjével szemben inkább az együttműködést fogja propagálni, ez a vezetői attitűd pedig új lendületet adhat. A Porsche márkája egyébként kifejezetten jól működik irányítása alatt. Diess és utódja között az egy újabb kiemelendő különbség, hogy előbbi csakis a tisztán elektromos hajtásban gondolkozott, míg utóbbi a szintetikus üzemanyagokban is lát lehetőséget.

Diess számára kihívásokkal teli időszak volt az elmúlt négy év. 2018-ban vette át az irányítást a csoportban, a „Dieselgate” idején, aminek eredményeként a cégcsoport büntetésül súlyos összegeket kellett, hogy kifizessen az amerikai és az európai szabályok megszegéséért. Mégis, Diess képes volt arra, hogy a lehető leginkább háttérbe szorítsa mindezt és a fókuszt áthelyezze az elektromos járművekre. Tette mindezt úgy, hogy a a többi tradicionális autómárkával szemben, a Volkswagennél nagyobb lett a hangsúly az elektromos mobilitáson, így a cégcsoportot viszonylag hamar egy hatalmas változás irányába vezette.

A Volkswagennél elmondták, hogy 89 milliárd eurót költenek az elektromos autók fejlesztésére a következő öt évben. A cél az, hogy az ezekből származó eladások képezzék a teljes eladások negyedét a 2026-os esztendőre. Az eladott akkumulátoros elektromos járművek száma a cégnél majdnem megduplázódtak az előző évben, ami közel 453.000 autót jelent világszerte. Ezzel a harmadik helyen állnak a Tesla és a General Motors mögött ebben a szekcióban. A legutóbbi eladások zöme ráadásul a kínai piacról származik. A Volkswagen mindegyik autómárka vetélytársát megelőzte az európai eladásokban a saját 310.000 eladott autójukkal.

A cégcsoport igazgatótanácsának elnöke, Hans Dieter Pötsch a bejelentésben rámutatott, hogy Herbert Diess kulcsszerepet játszott a vállalat átalakításában. A csoport és a hozzátartozó márkák készen állnak a jövőre, az innovációs kapacitásai és a pozíciója megerősödött. Kifejtette, Diess nem csak egy rendkívül nehéz időszakon vezette át őket, de egy teljesen új stratégiát is alapozott meg.

Bizonyos tekintetben azonban nem ennyire rózsás a helyzet. Az kétségtelen, hogy a Volkswagen a tradicionális autómárkák körében a legjobbak között szerepel az átállás tekintetében. Viszont az összesített eladás terén a Toyota megelőzte őket, miután a tavalyi évben a japán gyártó 10,5 millió autót adott el, másfél millióval megelőzve a német riválisát. A pandémia előtt, 2019-ben a helyzet még fordított volt kettejük között.

A mostani vezetőségi változtatások részeként a cég eddigi pénzügyi vezetője, Arno Antlitz pedig az operatív vezetői pozíciót tölti majd be.

 

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.