Fenntarthatóság

A szén visszatérése az európai vállalatok ESG minősítését is veszélyezteti

NRGreport | 2022.07.28. 06:02

Az európai vállalatok, amelyek az orosz gáz alternatívájaként a szén felé fordulnak, környezeti, társadalmi és vállalatirányítási minősítésükre nézve hátrányos következményekkel kell számoljanak, kérdés hogyan hat ez a befektetői kapcsolataikra.

Bár az elmúlt években a fenntarthatóság és ehhez kapcsolódóan az ESG vállalások egyre feljebb kerülnek a vállalatvezetők prioritási listáján, az ukrán válság a bizonyos országokat, -köztük Németországot és Olaszországot is – beleértve az ottani vállalatokat, a szén visszahozatalára késztethet. Néhány vállalat, például a német Lanxess, speciális vegyipari termékek gyártásával foglalkozó vállalat elmondta, lehetséges, hogy több szenet fognak fogyasztani. – írja a Reuters.

A szén használta, azonban fokozott üvegházhatású-gáz kibocsátáshoz vezethet, ami az ESG-minősítés szempontjából is nehézségeket okozhat. Az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala szerint a szén csaknem 50%-kal több CO2-t bocsát ki, mint a földgáz, így elég nagy ugrással lehet számolni.

A magas költségek vagy a nemzeti politikai nyomás miatt az tüzelőanyag használata mellett döntő vállalatok , azonban behozhatják a lemaradásukat, ha más módon, a kibocsátást ellensúlyozva, javítanak környezetvédelmi eredményeiken, például, ha az ESG-ben az S és G betűkre összpontosítanak – teszik hozzá iparági források.

„Ha a (vállalat ) kibocsátásai emelkednek, akkor – abban az esetben is, ha minden más dolog egyenlő – a minősítés szempontjából nagyobb a baj.”

– mondta Sylvain Vanston, az MSCI éghajlatváltozással kapcsolatos befektetési kutatásainak ügyvezető igazgatója. „Ha egy fantasztikus új kötelezettségvállalással állnak elő, az ellensúlyozhatja ezt.”

Az ESG eredmények megfelelő szinten tartása, pedig fontos szempont, hiszen az Oroszországgal szembeni szankciók következtében fellépő energiaválság ellenére, több nagy európai befektető kijelentette, hogy nem lazít befektetési elvein, melyek között az is szerepel, hogy 2050- el kell érni az üvegházhatású gázok kibocsátásának nettó nullára csökkentését.

Eddig azonban csak kevés vállalatnak sikerült megtalálnia a csodaszert a súlyosan szennyező tüzelőanyag használatának ellensúlyozására. A Lanxess, amely korábban elismerte szénlábnyomának kedvezőtlen alakulását, nem kívánt nyilatkozni arról, hogy több szén elégetése milyen hatással lehet az ESG-besorolására. Rámutatott azonban arra, hogy ha kiszorul a piacról, az üzembezárásokat és munkahelyek megszűnését jelentheti, ami kihathat működésének „társadalmi” aspektusára.

A minősítésüket megőrizni kívánó vállalatok számára, David McNeil, a Fitch Sustainable Fitch klímakockázatokért felelős vezetője, a zöld kötvénykibocsátást is lehetséges megoldásként említette. Elmondta, hogy az ügynökség egy vállalat értékelésénél a vállalat széleskörű ESG-hatását vizsgálja.

„Ha egy energiaszolgáltató zöld kötvényt bocsátana ki, azt figyelembe vennénk” – mondta.

Bizonyos vállalatok, például az olasz Enel fenntarthatósághoz kötődő kötvényeket bocsátottak ki, amelyek az általános fenntarthatósági teljesítményükhöz kapcsolódnak.

A fenntarthatósághoz kötött kötvények és a konkrét környezetvédelmi projekteket finanszírozó zöld kötvények azonban rosszul teljesítettek az elmúlt hónapokban, mivel a magasabb kamatlábak és egy esetleges recesszió kilátása szélesebb körben is megviselte a vállalati adósságpiacokat.

Németország legnagyobb áramtermelője, az RWE, amelynek vezérigazgatója a múlt hónapban kifejtette, hogy Németországnak szénnel való helyettesítéssel kellene megtakarítania a gázt az energiaszektorban, korábban már bocsátott ki zöld kötvényeket. A csoport szóvivője elmondta, hogy az RWE továbbra is a megújuló energiák és a hidrogén felhasználásának bővítésére összpontosít, hogy tovább gyorsítsa a szén kivezetését, és ezt a stratégiát a befektetők „széles körben üdvözölték”.

Más vállalatok, mint például Európa vezető rézkohója, az Aurubis szintén azt mondták, hogy céljuk továbbra is a szén-dioxid-mentesítés, annak ellenére, hogy rövid távon komplikációkat okozhat, hogy beveszik a szenet az energiamixbe.

Az európai energiaválság egyelőre nem úgy tűnik, hogy hirtelen megoldódna. Egyelőre még nem tudni, hogy a helyzet súlyosbodása esetén a vállalatok és a befektetők mennyire fognak kitartani az olyan hosszú távú ESG-elvek fontossága mellett, mint a szén kivonása.

 

Kép forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.