Vállalatok

Akvizícióval erősíti meg hulladékgazdálkodási üzletágát az ALTEO

NRGreport | 2022.07.28. 08:10

Lényegesen integráltabbá válik az ALTEO hulladékgazdálkodási tevékenysége azáltal, hogy a cég 75 százalékot meghaladó részesedést szerez a magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Fe-Group Invest Zrt-ben. Befektetőtársként részt vesz a tranzakcióban a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap is, amely az akvizícióval közel 25%-os részesedést szerez a Fe-Group-ban. 

A papír-, fém- és elektronikai hulladék átvétele és újrahasznosítása mellett a teljesen magyar tulajdonban lévő Fe-Group Invest Zrt. komplex hulladékgazdálkodási tevékenységgel foglalkozik, 2021-es árbevétele meghaladta a 3 milliárd forintot. A cég 1994 óta aktív a hulladékfeldolgozási piacon, így kellően átfogó és integrált tapasztalattal rendelkezik a szegmensben, nagyvállalati és ipari, valamint részben alakossági és az önkormányzati részpiacokon egyaránt.

„Az ALTEO 2026-ig szóló stratégiáját követve akvizíciókkal is terjeszkedni akarunk a hulladékgazdálkodási területen”

indokolja Simon Anita, az ALTEO fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese, miért kíván 75,1 százalékos tulajdonrészt szerezni a Fe-Groupban a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzett energetikai társaság. A vezérigazgató-helyettes szerint az adásvétellel diverzifikáltabbá válik az ALTEO portfóliója, ami új lehetőségeket is nyit a szektorban, ahol lassan letisztázódnak az új koncessziós rendszer feltételei.

Simon Anita fontos értékként emelte ki a Fe-Grouppal kapcsolatban, hogy jelentős újrahasznosítási kapacitásokkal és évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a szervetlen, így az elektronikai hulladékok kezelése terén is. A hulladékok újrahasznosítására való törekvés – valamint a körforgásos gazdaságra történő átállás – pedig az egyik, ha nem a legfontosabb cél a modern hulladékgazdálkodásban és az azt támogató európai Uniós és hazai szabályozási irányokban. Emlékeztetett rá, hogy az ALTEO 2019-ben létrehozott hulladékkezelési üzletágát annak idején – az ECO-FIRST Kft. megvásárlásával – a biológiailag bomló hulladékokra alapozták. Elmondta azt is, hogy Fe-Groupnak több olyan hulladékárama is van, amely kifejezetten érdekes egy energetikai cégnek. Példának az ALTEO energiatárolás iránti affinitását említette, amelyhez jól illeszkednek az Fe-Group akkumulátorok újrahasznosítására tett erőfeszítései.

A nagyságrendileg egy hónapon belül lezárható adásvételi ügyletben a Fe-Group kisebbségi, 24,9 százalékos részesedését a Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap szerzi meg. A Kék Bolygó Alapítvány által létrehozott kockázati tőkealapkezelő kifejezetten a klímavédelem és környezeti fenntarthatóságot elősegítő technológiákba, megoldásokba fektet. Olyan programokkal, szervezetekkel és cégekkel törekszik partnerségre, amelyek válaszokat keresnek és adnak a környezeti, klímavédelmi és fenntarthatósági kihívásokra.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Kockázati Tőkealap olyan befektetéseket keres, amelyekkel érdemben hozzájárulhat a klímavédelemhez és a környezeti fenntarthatósághoz. A hulladékgazdálkodás fejlesztésével, a hulladék újrahasznosítási arányának növelésével a körforgásos gazdaság fejlesztéséért tudunk tenni. Az ALTEO Nyrt. eddigi tapasztalata, széleskörű iparági ismerete a megújuló technológiák területén és transzparens működése meggyőző volt számunkra a közös befektetéshez.

– mondta el Danyi Gábor a Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Kép forrása: ALTEO

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.