Mobilitás

Autóipari chip válság – Fény az alagút végén

Benedek Attila | 2022.07.28. 04:00

Az autógyárak logisztikai és a gyártás-szervezési szakembereinek sose volt egyszerű a munkája. Az utóbbi másfél év történései, ebben a szakmában is sok ősz hajszálat eredményeztek. Szerencsére alakul a chiphiány megoldása.

A jelenlegi helyzethez rövid és nagyon meredek út vezetett, ami ráadásul göröngyös is volt. Távirati stílusban a chiphiány előélete: a Covid-19 miatt, szinte mindegyik autógyár hosszabb-rövidebb időre bezárta a kapuit. Ezért gyorsan le is állították a chipek utánrendelését.

Az autógyárak pechje az volt, hogy a számukra egyszerűbb és olcsóbb chipek készültek. Az elektronikai cégek a felszabadult kapacitásokat –  a laptopokba és más eszközökbe szánt – drágább és korszerűbb chipek gyártására fordították. Amelyek kereslete közben az egekig szökött. Így a zömmel Ázsiában működő chipgyártók, igen jól kerestek.

A gondot az jelentette, hogy közben megnőtt az új autók iránti igény. Miközben a chip rendeléseket a komputer és telefon cégek, már jó előre lekötötték…

Az ukrán háború

Ha az előbb vázolt helyzet nem lett volna elég, jött az orosz-ukrán háború. Mivel a palládium, az arany és a neon is nélkülözhetetlen elemei a chipgyártásnak, ez csavart egyet az egész helyzeten. Hogy a háború milyen károkat okozott az autóiparnak, arról itt olvashat.

Az eredmény

A Stellantis, azaz a hajdani Peugeot/Citroen (PSA) és Fiat csoport utódja, Olaszországban, idén minimum 220 ezer darabbal kevesebb autót fog gyártani. A Honda nemrég jelentette be, hogy komolyan visszavágta hazai gyártási számait, akár -30 százalékkal is. A múlt hét híre az volt, hogy itthon nem lehet a Ford a Focus és Fiesta típusait rendelni a Saarlouise-i gyár leállása miatt. Az új autóknál gyakori az 1-1,5 éves várakozás. Szóval nem most érdemes új autót vásárolni.

A trükkös az egészben, hogy az autógyárakat ezért annyira sajnálni nem kell: a csökkenő darabszámok mellett – főleg a prémium gyártóknak – a profitja közben gyönyörűen növekszik. Az oka, hogy inkább a drágább, magasabb árfekvésű járművekbe építik be az elérhető chipeket… Mert ezeken az autókon igen jól keresnek.

Megoldás I.

Az egyik megoldás a chip hányra, hogy a gyártók azokat a motor és felszereltség verziókat törlik a kínálatból, amelyekből eleve keveset rendelnek. Ezért tűnnek el színek is. Ha esetleg sok szürke Renault Arkanát lát a közeljövőben az utakon, az nem csak a divatossá vált szürkének köszönhető… Hanem annak, hogyha ebben a színben és a hozzátartozó motorral és néhány felszereltséggel rendelik autót, akkor egy hónapon belül leszállítják.

A Tesla is hasonlóan működik. Berlini gyárukban fekete vagy fehér az elérhető külső szín, a belső és a felszereltség sincs túlbonyolítva. Így pár hónap alatt átvehető az új autó. Aki többre vágyik, az majd átgondolja, mert ezeknél a járműveknél jóval hosszabb a szállítási határidő. A VW is hasonló lépésre szánta el magát: az ID.3 elektromos típus választéka is nagyon sokat egyszerűsödött.

Ha vicces kedvünkben lennénk, mondhatnánk, hogy mindezt az autófólia gyártók hozták össze, hogy még több kuncsaftjuk legyen…

Megoldás II.

A Volkswagen csoport a napokban zárta rövidre chip hiányt, aminek kézzel fogható eredménye kicsit később lesz. Az történt ugyanis, hogy a francia-olasz chipgyártó STMicro Electronics-al dolgoznak együtt. Közös erővel fejlesztik az új félvezetőket, miközben az új gyár építésébe is belefogtak. A pletykák szerint 7,94 milliárd eurós beruházással épül új chipgyártó üzem, a meglévő Crolles-i telephely közelében. Ez 620 ezer darabos éves chip „ostya” gyártás bővülést jelent. Ezekből a fényes, köralakú elemekből vágják ki a különféle dolgokat működtető chipeket. Ezt követően kapják meg a burkolatot és a rögzítésre szolgáló „lábakat”.

Európai chip törvény

Ez a bővítés annak az akciónak az eredménye, hogy az erősen Ázsia függő chip gyártást, nyugatabbra tereljék. Erről az Európai Bizottság chip törvénye gondoskodik. Itt a cél, hogy a világ termelésének a jelenlegi 10 százalékát adó európai gyártás, a 2030-ra 20 százalékra emelkedjen.

Színre lép a Bosch

A háziasszonyok a háztartási gépeiről ismerik a német márkát, amelyet az autósok inkább beszállítónak és autóipari ötlet gyárnak tartanak. A Bosch egy ideje felismerte, hogy az autókból a közeljövőben csendesen suhanó óriás mobilok lesznek. Mielőtt a tech cégek betörnek minden területre és az autógyártókat, beszállítókat, összerakó üzemekké degradálják, léptek. Minkét területen gőzerővel fejlesztenek, azaz a hardvert és a szoftvert sem hanyagolják.

2021 júniusában adták át a hi-tech drezdai chipgyárukat, amelyet a jelképesnek mondható, egymilliárd eurós beruházással építették fel. Az igényeket mutatja, hogy a jelenlegi gyártó üzemi területet tovább növelik 3000 négyzetméterrel. Ez 250 millió eurós kiadást jelent.

De ezzel nem állt meg a probléma kezelése, mert a drezdai és a reutlingeni üzemek mellé, 170 millió euróból húznak fel kutató központokat. Ahol közel ezer, magasan kvalifikált mérnök fog dolgozni.

Megoldás V.

Közben az Intel sem ül a babérjain, mert 88 milliárd Eurót költ németországi gyárának a felhúzására. Az amerikai óriásnak európai tervei között szerepel még, a franciaországi kutatás-fejlesztési központ létrehozása.

A felsorolt akciókkal – a jelek szerint – egy-két éven belül megoldhatóvá válik az autóipart érintő, globális chiphiány. Ha nem jön közbe valami…

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.