Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

A TransPod bemutatta a teljesen elektromos járművét, ami 1000 km/h-nál is gyorsabb lesz

NRGreport | 2022.07.29. 04:00

A kanadai TransPod bemutatta a teljesen elektromos járművét, a FluxJet-et, ami egyfajta ötvözése a repülőnek és a vonatnak. Érintésmentes technikával, egy föld feletti csőben közlekedik kizárólag elektromos áramot használva. Az első, kicsinyített modell működését mutatták be most.

A tervek szerint a FluxJet gyorsabb lesz a repülőknél és háromszor olyan gyorsak lesznek, mint a nagy sebességű vonatok. Úgy tervezték, hogy egy ultra gyors közlekedési rendszeren, a TransPod Line-on közlekedjen egyfajta védett csőben, amelyben képes lesz felülmúlni az 1000 kilométer per órát. A TransPod Line egy hálózati rendszer kiemelt fontosságú helyeken és a nagyobb városokban található megállókkal. – számolt be a Businesswire.com.

A 2015-ben alapított kanadai startuphoz, a TransPod-hoz köthető fejlesztésének első, kicsinyített modelljét mutatták be. A próbapályán egy csőben egy előre meghatározott utat járt meg, emellett a résztvevők azt is láthatták, hogyan lehet ki- és beszállni a járműből.

A projekt várhatóan 140.000 további álláslehetőséget hoz magával, valamint 19,2 milliárd dollárral járulhat hozzá a régió GDP-jéhez az építkezés időszakában. Ha végre elkészül és birtokba vehetik az utazók, a TransPod Line-ra váltott jegy várhatóan 44 százalékkal olcsóbb lesz egy repülőjegynél. Szén-dioxid-kibocsátás terén is jelentős csökkenést várnak ettől a megoldástól.

A TransPod társalapítója és vezérigazgatója, Sebastien Gendron elmondta, hogy az elmúlt évek kitartó munkája után végre elérkeztek ehhez a mérföldkőhöz, amikor az elképzelésekből valóság lesz. Rámutatott, hogy a technológia bizonyított és élvezik a befektetők, a kormány és a partnerek bizalmát, ennek köszönhetően pedig megnyílt a lehetőség számukra a közlekedés hatékony újradefiniálására.

Yung Wu, a MaRS Discovery District vezérigazgatója szerint a TransPod teljesen átírja a „játékszabályokat” ezzel a fejlesztéssel, amellyel az utas ilyen sebességgel és nulla kibocsátással közlekedhet a kiemelt jelentőségű városok között. Szerinte itt az ideje a bátor fellépésnek a törvényhozók, a beruházók és a vezetők részéről, hogy támogassák az ehhez hasonló innovációkat az országban.

Az idei év márciusában a TransPod egy 550 millió dolláros támogatást kapott a Broughton Capital Group-tól a „hyperloop” rendszer kifejlesztésére a kanadai Edmonton és Calgary városai között. A TransPod Line által a két helyszín között 45 perc lesz a távolság, ez jelenleg autóval három óra alatt teljesíthető. A FluxJet mostani bemutatója nem jöhetett volna létre többek között a Dassault Systémes, a DHL Express, a MaRS, az Ikos Consulting, a REC Architecture és a SADE Engineering támogatása nélkül.

 

Kép forrása: transpod.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.