Fenntarthatóság

Fesztiválozás palackhegyek nélkül: a HELL szerint lehetséges

NRGreport | 2022.07.29. 08:00

A hazai fesztiválokon már évek óta elérhetőek a szelektív hulladékgyűjtők, a bulik végeztével sokszor mégis hegyekben áll a szemét a rendezvényhelyszíneken. A HELL ENERGY célul tűzte ki, hogy az idei EFOTT-on valóban a szelektív gyűjtőben landoljanak az aludobozok, így egy speciális doboz-visszagyűjtő installáció várta a fiatalokat. 

Korunk egyik legnagyobb fenntarthatósági kihívása a csomagolások újrahasznosítása és visszaforgatása a gazdaságba. A nyári fesztiválokon is hatalmas mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik, melyek csökkentésére már több kezdeményezés is született, például az egyszer használatos műanyagok kiváltása, repohár-rendszer bevezetése, azonban még a mai napig nagyon sok műanyagpalack-és pohár kerül szemétbe a rendezvényeken, ami az egyik legnagyobb környezetterhelést jelenti.

A PET-tel szemben az alumínium italdobozok – megfelelő gyűjtés és kezelés mellett – végtelenszer és teljes mértékben újrahasznosíthatók. Hulladékanyagként is a legértékesebb csomagolások között vannak. A valaha kibocsátott alumínium mintegy 75 százaléka jelenleg is forgalomban van, a hatékony körforgásnak köszönhetően akár 60 nappal azután, hogy a fogyasztó a szelektív hulladék tárolóba dobta, ismételten alumíniumdoboz készülhet belőle.

Ehhez azonban az is fontos, hogy a fogyasztók is segítsék az újrahasznosítást. A HELL látványos installációja is a környezettudatos hulladékgyűjtésre ösztönözte a fesztiválozókat az idei EFOTT-on.

Az alumínium körforgását népszerűsítő építmény egy közel 2×2 méteres doboz volt, mely egyben egy hatalmas visszagyűjtő pontként is működött. – áll a vállalat közleményében.  A vállalat meg is jutalmazta azokat, akik ebbe dobták kiürült italdobozaikat, több doboz esetén a résztvevők akár napszemüveget, sapkát, törölközőt is kaphattak.

A begyűjtött több ezer aludobozt az Inter-Metal Recycling szállította be a hulladékkezelő telephelyére, ahol az aluhegyeket bálázzák, majd visszaszállítják a gyártóhoz, hogy újra olyan tekercsek készüljenek belőlük, amelyeket a HELL is használ termékei csomagolásánál.

 

Kép forrása: HELL

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.