Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Új egyezség Magyarország és Szerbia között a zöld hidrogén területén

NRGreport | 2022.07.29. 06:00

Magyarország és Szerbia aláírták az együttműködési szándéknyilatkozatot a zöld hidrogén szektorát érintő egyezségükről. A memorandumot Szerbia kormányának alelnöke, valamint bányászati és energiaügyi minisztere, Dr. Zorana Mihajlovic, valamint Magyarország ipari és technológiai minisztere, Palkovics László írták alá. A szándéknyilatkozat kitér a zöld hidrogén előállítására, tárolására és szállítására.

Az alkalmi sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az energiabiztonság érdekében a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiaforrásokra való átállás egyik lehetőségét képezné. Zorana Mihajlovic rámutatott, hogy új lehetőséget nyit meg Szerbia energiaügyi távlataiban a hidrogénstratégia.

Palkovics László szerint a két ország hasonló kihívásokkal néz szembe az energia és az energiarendszerek terén, miközben az energiafüggetlenség mindkét fél számára elvárás. Magyarország és Szerbia adottságai hasonlóak nagyságát és gazdaságát tekintve. Egyik országnak sincs kőolaja, sem földgáza, amivel szükségleteit elláthatná. Új megoldásokra van szükség és a megújuló energiaforrások arányának növelésére kell fektetni a figyelmet. Fel kell készülni az olyan helyzetekre is, amikor az időjárási körülmények folytán a szél- és napenergiára nem támaszkodhatunk – a hidrogénnek ilyenkor juthat kiemelt szerep.

Három aspektusa merült fel a hidrogén felhasználásának a felek között. Az előállítás, a szállítás és a felhasználás területeiről volt szó az elegendő tapasztalat hiányának okán. Ezek a kérdések Magyarországon már beszélgetések részét képezik, ahol jelenleg a közlekedést tekintik a hidrogén egyik legnagyobb energiaforrás-felhasználójának. Négy autóbuszgyártó van az országban, amelyik tud hidrogénnel működő buszokat gyártani.

Továbbá Palkovics László hangsúlyozta, néhány technológiai kérdés is felmerül a megújuló energiaforrások kapcsán. Ilyen a tárolás, hiszen ha megtörténik az átállás az elektromos energetikai rendszerre, akkor felmerülhet az akkumulátoros és a hálózatokban való tárolás lehetősége. Elmondta:

„Magyarország két évvel ezelőtt elfogadta a hidrogénstratégiát, és ennek a megvalósítása történik éppen. Szerbia most jutott el idáig, és a mai megállapodás arról szól, hogy megosztunk minden rendelkezésre álló információt.”

Az együttműködés az információcserén túl egy munkacsoport létrehozását is jelenti. Rengeteg lehetőséget kínál egy új gazdasági modellre való áttérés, hiszen a két érintett fél közösen tudja tárolni és előállítani a hidrogént, valamint ilyen irányba ösztönözhetik a cégeket is. Ezek után Palkovics arról is szót ejtett, hogy jelenleg is tart a jogszabályok kidolgozása, ugyanis a hidrogén aktuális egy veszélyes közeg, melynek a kezeléséhez speciális jogosítványok kellenek.

Zorana Mihajlovic a két ország közötti hosszú távú barátságra vezette vissza a mostani megegyezést. Egy éve fogadott el Szerbia egy energiatörvény-csomagot, amelyek között a megújuló energiaforrásokról szóló törvény a hidrogén területére is kitért már. Minisztériuma már akkoriban jelezte az átállás jelentőségét és a hidrogént, mint potenciális energiaforrást. Hangsúlyozta, hogy a nehézségek ellenére nem szabad elfordulni az energiaátállásról és a zöld energiaforrásokról, hiszen ez a jövő és egy lépes az energiabiztonság felé.

Kép forrása: Zorana Mihajlovic Facebook oldala

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.