Vállalatok

Indul az izgalmas időszak: józan ésszel kell néhány hétig tankolni, ennyi a feladat

S.Rita | 2022.07.30. 01:30

Vasárnaptól hetekre leáll a régió legnagyobb finomítója, indul ugyanis a Dunai Finomító tervezett nagy karbantartása, hogy aztán a MOL szeptembertől újra beröffentse a termelést. A nyári szabadságok csúcsszezonjában az időzítés nem ideális, de az eredeti tavaszi időpont elhalasztása most ért ide. 

A finomító történetének eddigi legnagyobb ilyen munkálatára készülnek most, ami egyben az ország egyik legösszetettebb ipari műszaki vizsgája is lesz. Már másfél éve megindultak az előkészületek és a következő időszakban körülbelül 1200 szakember fog dolgozni rajta. Mintegy nyolcmilliárd forint a karbantartás teljes költségvetése.

A nagy ipari üzemeknél a karbantartás a normális üzemmenethez tartozik, hiszen megkerülhetetlen a berendezések megvizsgálása és a fejlesztések elvégzése.

Felesleges spájzolni, csak az emberek nem hiszik el

A Mol a leállással járó jelentős termékkiesés egy részét a pozsonyi finomítóból átirányítva, illetve a megmaradt tartalékaink felhasználásával pótolja.

Ettől függetlenül kisebb riadalmat keltett, hogy a vállalat vezetői arra próbálják rávenni az embereket, hogy higgadjanak le, ne akarjanak többet tankolni a kelleténél, és csak a józan ész szerint kellene eljárni: például nem megvárni amíg teljesen üres a tank, hanem néha-néha rátölteni, így akkor sem lesz probléma, ha csak másnap reggel tudunk többet tenni bele. És nem kell többet spájzolni, mert lesz, még ha nem is pont a maxinális mennyiség és nem abban a pillanatban, hiszen értelemszerűen lehetnek korlátok. Lehet viszont megfontoltan vezetni, odafigyelni a fogyasztásra.

A Mol vezetői arra is felhívták a figyelmet, hogy már rég itt lenne az ideje a benzinárstop felülvizsgálásának. Jelenleg ugyanis fogyasztásnövekedés van, miközben a 480 forintos ár mellett nincs import, így aztán az itthon termelt benzinből lehet csak gazdálkodni.

A karbantartásra az üzembiztos működés miatt van szükség

Az újraindulást fokozatosan tervezik: az üzemek többsége szeptemberben, a kisebb része pedig a következő hónap végén áll újra szolgálatba. Hasonló leállás nemrégiben pont a pozsonyi finomítónál volt, amelynek felújítását július 20-án fejezték be. A karbantartás és az újraindítás sikeresen lezajlott, teljes kapacitással működik tovább a szlovák finomító.

fotó: MOL

  S.Rita
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.