Fenntarthatóság

Egy olvadó gleccser elmozdítja az olasz-svájci határt

NRGreport | 2022.07.31. 15:30

A gleccserek éghajlatváltozás okozta olvadása elmozdítja Svájc határait, ami új föld- és épületvitákhoz vezet.

A határ elmozdulása egy az Alpokban találtható olasz hegyi menedékház helyét is vitássá teszi, és az is kérdés melyik ország kell állja ott épülő felvonó költségeit. A határvonalat eddig egy vízelvezető szakadék jelentette, ahol a közeli Theodul gleccserből kifolyó olvadékvíz Svájc vagy Olaszország felé tudott lecsorogni. A gleccser azonban az elmúlt években jelentősen visszahúzódott, ami azzal járt, hogy a lefolyó víz iránya is megváltozott. A Theodul vize így egyre közelebb került a Rifugio Guide del Cervino menedékházhoz, mely a Testa Grigia 3480 méter magas hegycsúcs közelében helyezkedik.  A gleccser vize mostanság pedig már időnként az épület alá is befolyik. – írja az Euronews.com. 

Az étterem kétharmada már Svájcban van

Amikor a menedékház 1984-ben egy sziklára megépült,  40 ágyával és a hosszú faasztalokkal teljes egészében olasz területen volt. Most azonban a menedékház kétharmada – beleértve az ágyak nagy részét és az éttermet is – technikailag Dél-Svájcban található.

Határkiigazítások már ez előtt is történtek a területen, mondta Alain Wicht a svájci térképészeti ügynökség, a Swisstopo munkatársa, aki az ország határait kijelölő, mintegy hétezer határkő karbantartásával foglalkozik.

Erre azért volt szükség, mert a Theodul-gleccser 1973 és 2010 között tömegének csaknem negyedét elvesztette. Ezáltal az lévő sziklák nagy része is felszínre került, ami megváltoztatja a lefolyó gleccservíz nyomvonalát, kötelezve a két országot, hogy folyamatosan újrarajzolják a köztük húzódó, körülbelül százméteres határszakaszt.

Wicht elmondta, hogy az ilyen kiigazítások gyakoriak voltak, és általában a határ menti országok földmérői által mért értékek összehasonlításával oldották meg, a politikusok bevonása nélkül.

Jean-Philippe Amstein, a Swisstopo korábbi vezetője szerint az ilyen vitákat általában azonos területű és értékű földrészletek cseréjével oldják meg.

Ebben az esetben „Svájc nem érdekelt abban, hogy egy (újabb )gleccserdarabhoz jusson” – magyarázta -, és „az olaszok nem képesek kompenzálni a svájci terület elvesztését”.

A kérdés most azért került előtérbe, mert most egy épület is van a földterületen ami „gazdasági értéket” képvisel. Emellett a terület a világ egyik legnagyobb síközpontjának csúcsán fekszik, mely turisztikailag is fontos szerepet tölt be. A menedékháztól néhány méterrel arrébb pedig egy jelentős új fejlesztés, egy drótkötélpályán futó felvonó építése is folyamatban van, így az a kérdés is felmerül, hogy annak költségeit melyik ország kell álja.

A vitában álló felek Firenzében 2021 novemberében megállapodást is kötöttek a felvonó költségeiről, de csak akkor válik véglegessé, ha a svájci kormány jóváhagyja. Erre azonban 2023 előtt az eddigi információk alapján nem fog sor kerülni.

Bár eddig nem született végleges döntés továbbra is titkos, a menedékhely gondnoka, úgy tudja, hogy a menedékhely olasz földön marad.

Az évek óta tartó tárgyalások azonban késleltették a menedékház felújítását, mivel a határ két oldalán lévő települések nem tudtak építési engedélyt kiadni.

Míg néhány középhegységi üdülőhely a globális felmelegedés miatt az alpesi síelés végére készül, vannak olyan lejtők is, például a Zermatt-Cervinia lejtői, melyeken egész nyáron lehet síelni, még akkor is, ha ez a tevékenység hozzájárul a gleccser visszahúzódásához.

„Ezért kell felértékelnünk az itteni területet, mert biztosan ez lesz az utolsó, amelyik elpusztul„- mondja Trucco.

Egyelőre a Swisstopo térképein a svájci határ egyszínű rózsaszín sávját szaggatott vonal helyettesíti majd, ahogy a menedékhely területén.

Gleccserek olvadása

A gleccserek olvadása azonban nem csak az országhatárokat változtathatja meg, hanem tengerszint emelkedéshez is vezethet, ami viszont fokozza a part menti eróziót és a viharhullámokat, mivel a felmelegedő levegő és óceán hőmérséklete gyakoribb és intenzívebb part menti viharokat, például hurrikánokat és tájfunokat okoz.

Emellett, a kínai kutatók megfigyelték, hogy a klímaváltozás következtében olvadó gleccserek a pólusmozgást is felgyorsítják. A pólusok eltolódása, a jelenlegi ismeretek szerint a mindennapi életet nem befolyásolja. A szakértők ennek ellenére úgy vélik, új eredményeik ismét igazolják, hogy jelentős hatást gyakorlunk bolygónkra, olyan folyamatokon keresztül is, amelyekre elsőként nem is gondolnánk.

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.