Rezsi

Még 5 napja van arra, hogy bediktálja július 31-es mérőállását, ha nem akar bukni

Takács Csongor | 2022.08.01. 02:09

Az MVM nem túl nagy dobra verve, de azért közzétette oldalán, hogy a 2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt rendkívüli lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására 2022. július 26-a és augusztus 5-e között. Tehát azon ügyfelek is megadhatják mérőállásukat akiknek nem most van a diktálási időszaka.

Külön elszámolás nem történik, így nem lesz elosztói leolvasás sem. Az ún. számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott földgáz mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

Az átalányfizetőknek fontos igazán a július 31-ei óraállás bediktálása, különösen akkor, ha az éves leolvasás időpontja még odébb van. Érdemes tájékoztatni a szolgáltatót, hogy az eddig elfogyasztott mennyiség még a rezsicsökkentés érvényes időszakában történt.

A szolgáltató felhívta a figyelmet, hogy mindenki a tényleges mérőállását diktálja be, mert az eddigi fogyasztásától jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatják, és módosíthatják a hálózati elosztó leolvasása alapján.

Az MVM oldalán található GYIK legfontosabb elemei a következők:

 • A lakossági fogyasztók 2022. augusztus 1-jétől az egyetemes szolgáltatótól
  • 59 132 MJ/év (1729 m3/év) fogyasztásáig a földgáz egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló 69/2016. (XII.29.) NFM rendeletben meghatározott I. árkategória szerinti áron,
  • 59 132 MJ/év (1729 m3/év) fogyasztása felett mindenkori versenypiaci költségeket tükröző áron

vételezhetnek földgázt.

A mindenkori versenypiaci költségeket tükröző árakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozta meg rendeletben.

Tehát a fenti fogyasztási mértéket meghaladóan

  • augusztus–szeptember hónapok vonatkozásában: 21,416 Ft/MJ
  • október–december hónapok vonatkozásában: 22,002 Ft/MJ áron vételezhetnek földgázt az ügyfelek.

A mindenkori versenypiaci költségeket tükröző ár, a lakossági fogyasztó által fizetendő forgalomarányos rendszerhasználati díjakat tartalmazó (27% áfával együtt számított) bruttó földgáz ár.

 • A kedvezményes mennyiség felhasználási helyenként 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között, időarányosan biztosított.

Az “időarányosan jár” azt jelenti, hogy ha Ön a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban adott napokon nem rendelkezik egyetemes szolgáltatási szerződéssel, így nem egyetemes szolgáltatási felhasználó (pl. versenypiaci kereskedővel szerződést köt, felhasználási helyét újonnan kapcsolják be, a vételezéssel véglegesen felhagy), akkor az éves kedvezménynek csak az az időarányos része vehető figyelembe az elszámolásnál, melynek során a felhasználási helyre vonatkozóan egyetemes szolgáltatási szerződéssel rendelkezett.

Pl. ha fél éves időtartamban van egyetemes szolgáltatásban, akkor a kedvezményes mennyiség az adott féléves időszak idő-és fogyasztási jelleggörbe szerint adható mennyiségére jogosult.

 • A 2022. augusztus 1-jei árváltozás miatt rendkívüli lehetőséget biztosítunk a mérőállás bediktálására 2022. július 26-a és augusztus 5-e között. Azon ügyfelek is megadhatják mérőállásukat akiknek nem most van a diktálási időszaka, vagy az energiaszolgáltató állapítja meg a számlákban elszámolt havi mennyiséget.

Két dologra érdemes figyelni:

 1. a weboldalon a mérőállás megadásánál be kell jelölni hogy “Áfa/Ár változás miatti mérőállás bejelentés” – ugyaniks csak ekkor engedi a számot rögzíteni a rendszer
 2. nem érdemes trükkösen többet beírni, mert ellenőrzéskor korrigálni fogják.
  Takács Csongor
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.