Mobilitás

Abt Sportsline történet – A kovácsműhelytől a villanyautókig

Benedek Attila | 2022.08.02. 01:01

Az egyik legnagyobb Audikkal is foglalkozó tuningcég az Abt. A bajor vállalatnak igen érdekes a története, a sztori az 1880-as évek végén indult. Egy ideje már elektromos autókat is tuningolnak.

Indítsunk az Abt családdal, ennek köszönhetően jól látszik majd a bajorországi Kemptenben indult vállalkozás formálódása. Johann Abt, 1896-ban alapította a kovácsműhelyét, ahol lovaskocsikat és hintókat is javítottak.

A cégalapító fia az ifjabb Johann Abt, 1935-ben látta meg a napvilágot. Róla azt kell tudni, hogy az 1960-as években igazán jó kezű autóversenyző volt, az első helyeket zömmel hegyi versenyeken szerezte. Abt úr, még az Abarth gyári csapatába is bekerült. A nagy változást az életében a VW Golf megjelenése hozta: 1978-ban már ennek az átalakított változatával körözött és köröztek a pályákon. Az Abt Tuningot egyébként, Johann Abt alapította 1967-ben.

Úgy látszik a családban a versenyzés igen kedvelt tevékenység. Ugyanis a 2003-ban elhunyt cégalapító fiai, Hans-Jürgen és Christian is komoly versenyzői karriert futottak be. A család ilyen irányú ténykedésén az unoka ejtett foltot, amikor online versenyzés közben, más vezetett helyette…

A tuningcég

1991-ben alakult meg az Abt Sportline GmbH., amelynél két fő tevékenységre ágazik. Az egyik a versenyautók építése és versenyeztetése, a másik pedig a klasszikus autó tuning. Az előbbinél négy év végi győzelem a legendás német túrakocsi bajnokságban (DTM) és sorolhatnánk a győzelmeket. Ezekből nagyon sok található, mert a különféle sport és túrakocsi bajnokságokban 300 fölötti győzelmet értek el. Az itt megszerzett tapasztalatokat igyekeznek alkalmazni a széria autók teljesítményének a növelésénél.

A tuning vonalán, a VW csoport termékei az „alanyok”. A legjobb, legpengébb darabok pedig Audi alapúak. Ilyen például az RS6 Avanton alapuló Johann Abt Signature Edition. Ez teret enged a száguldásnak, mert 800 lóerővel odébb lehet állni.

Villamosítás

A legérdekesebb a jövő, azaz már lassan a jelen. Az Abt az Audi hivatalos partnere volt a Formula E-ben, és kis szünetet követően az új generációs autókkal is versenyezni fognak majd. Idén már az Extreme E-ben is csapatot indítottak, ahol a Cupra márkát népszerűsítik.

A hajtásláncok, az energia- és hőmenedzsment terén megszerzett tapasztalatok igen jól fognak jönni, akkor, ha már nem csak karosszéria kiegészítőket és könnyűfém felniket kínálnak az elektromos járművekhez.

A zöld vonalon előremutató az Abt együttműködése a Volkswagen haszonjárművekkel. Ez a kapcsolat 2019-ben indult, mikor is elektromossá alakították a Transportert és Caddy-t. Ezek kis szériás gyártása, az Abt-nál történt. A gyárilag elektromos Transporterhez, pedig esztétikus légterelő és felni szettet kínálnak.

A legizgalmasabb a jövőre nézve az autó tuning azon része, mikor már a villanymotorokat cserélik erősebbre, hatékonyabbra és nem csak a gyári hajtás elektronikus vezérlésébe nyúlnak bele. Ez az idő, pedig hamarosan elérkezik.

 

Kép forrása: Abt Sportsline

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.