Szabályozás

Csaknem félmilliárd köbméter földgázmegtakarítást érhetünk el, ha egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést

NRGreport | 2022.08.02. 03:05

Új fejezettel bővülnek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi földgázpiaci riportjai. A MEKH szakértői az európai földgázpiaci trendekre reagálva egy-egy rövid tanulmányban dolgozzák fel a piac aktuális történéseit. Az Európai Unió 15%-os földgázkereslet-visszafogást előirányzó csomagja kapcsán a hivatal szakértői ezúttal a takarékosságban és a gáz-szén cserében rejlő lehetséges hazai és európai potenciált mérték fel.

A gázkereslet csökkentésének tervét az európai gázkínálat szűkössége indukálta. Fontos ugyanakkor, hogy a keresletcsökkenés ne gazdasági recesszió által, hanem takarékosságon, energiahatékonysági beruházásokon és technológiaváltáson keresztül valósuljon meg. A MEKH szakértői a földgázpiac júniusi eseményeit összegző jelentésükben a takarékosságban és a gáz-szén cserében rejlő lehetséges hazai potenciált mérték fel.

A hazai takarékossági potenciál számszerűsítéséhez a MEKH szakemberei saját becslést készítettek. A fűtési hőmérséklet 1 Celsius-fokkal való csökkentésének lehetséges hatását az alapján becsülték meg, hogy mennyivel lett volna kisebb a gázfogyasztás, ha a legutóbbi tél 1 Celsius-fokkal melegebb. Az eredmények alapján, ha 2021. október 1. és 2022. március 31. közötti fűtési időszakban átlagosan 1 Celsius-fokkal melegebb lett volna, az 445 millió köbméterrel, 5,4%-kal mérsékelte volna a hazai földgázfogyasztást.

A gázkereslet csökkentésének lehetőségei között kiemelt szerepe van a gázerőművi termelés szénerőművekkel való kiváltásának. 2021-22 telén a 2019-20-as mélyponthoz képest már 17%-kal volt magasabb az európai szénerőművek termelése.

A MEKH szakemberei azt is vizsgálták, hogy a Mátrai Erőmű mennyi földgázt tudna kiváltani, ha a jelenlegi kétblokkos üzem helyett három blokkal üzemelne, 70%-os kihasználtság mellett. A számítások alapján ez a működési mód átlagosan 160 MW többlet teljesítményt adna, ami 150 millió m3 földgáz – a téli felhasználás 1,8%-ának – kiváltására elegendő. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Mátrai Erőműben rendelkezésre álló alacsony kihasználtságú egységek teljesítményfokozását jelentősen befolyásolja az erőmű műszaki állapota és a tüzelőanyag-ellátás korlátossága.

Az összeurópai gázkereslet csökkentése a külföldi szénerőművek teljesítménynövelésével is elérhető. Az európai szénerőművekről összeállított beyond-coal adatbázis adatai szerint jelenleg 114 GW szén- és lignit erőművi kapacitás üzemel az EU-ban.

A MEKH tanulmánya szerint a szénerőművi termelés számottevő felfuttatására négy országban (Németország, Hollandia, Csehország, Lengyelország) van lehetőség, amelyek az összkapacitás 72%-át adják.

A vizsgált négy országban a ma együttesen rendelkezésre álló kapacitásokat a 2017. januári (az erős tél miatt rekord magas) termelési szinten működtetve havonta 41,6 TWh villamosenergia-termeléssel számolhatunk. Ez 2022 első negyedévénék átlagos havi szén-és lignitalapú termeléséhez képest 12,5 TWh/hó többletet jelent, ami az egész téli szezonban 75 TWh földgázalapú villamosenergia-termelést tud kiváltani.

A szenes kapacitások kihasználásával, 48%-os gázerőművi hatásfokot feltételezve a négy ország többlettermelésével 156,7 TWh gáz lenne kiváltható 2022-23 telén, ami mintegy 16 milliárd köbméter gázkereslet-csökkenést biztosíthatna az európai gázpiac számára. Ez a mennyiség az európai téli gázkereslet 5,3%-a.

 

Kép forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.