Trading

Mélyponton várja az olajár a szerdai OPEC találkozót, miközben kopogtat a recesszió is

S.Rita | 2022.08.02. 02:44

Szerdán ül össze az OPEC+, hogy döntsenek a szeptemberi kitermelésről. Most épp nincs összhang a gazdasági adatok és a kínálati oldalon látottak között: hétfőn 4-5 százalékot esett az olajár, feszült a helyzet a piacon.

Az olajárak hétfőn mintegy 4-4,8%-kal csökkentek, mivel több ország gyenge gyáripari adatai rontották a keresleti kilátásokat. Mindeközben a befektetők az OPEC és termelői szövetségesei e heti, kínálatról szóló találkozójára figyelnek.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése 3,94 dollárral, azaz 3,8%-kal esett, és hordónként 100,03 dolláron állapodott meg kicsit, majd később még lejjebb, 99,09 dollárra esett.

Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj 4,73 dollárral, 4,8%-kal esett, és hordónként 93,89 dolláron állt meg, miután ezt követően 92,42 dolláros mélypontra esett.

Olajár alakulása 2022.júl 26 – aug 1 között (Forrás: oilprice)

Visszaesett a globális termelés

Az Egyesült Államok, Európa és Ázsia gyárai júliusban lendületet veszítettek, mivel a globális kereslet visszaesése és Kína szigorú COVID-19 korlátozása lassította a termelést – derült ki a hétfőn közzétett felmérésekből, ami valószínűleg tovább erősítette a recesszióba csúszó gazdaságoktól való félelmeket.

A Brent és a WTI egyaránt veszteséggel zárta a júliusi -immáron második- hónapot, 2020 óta először, mivel a növekvő infláció és a magasabb kamatlábak felerősítik a recesszióval kapcsolatos félelmeket, ami nem tesz jót az üzemanyag-keresletnek.

Az elemzők 105,75 dollárra csökkentették a Brent 2022-es átlagárára vonatkozó előrejelzésüket, ami április óta az első lefelé irányuló felülvizsgálat. A WTI-re vonatkozó becslésük szintén csökkent: 101,28 dollárra.

Mi várható a szerdai OPEC találkozón?

A Reuters felmérésében szereplő nyolc OPEC+ forrásból csupán kettő mondta azt, hogy az augusztus 3-i ülésen egy szerény szeptemberi emelésről tárgyalnak majd. A többiek szerint a kibocsátás valószínűleg nem változik.

Joe Biden amerikai elnök a múlt hónapban Szaúd-Arábiába látogatott, abban bízva, hogy a királyság szép fokozatosan növelgeti majd a termelést. Ez egyelőre nem látszik, egyes országok is még küzdenek a kutak újraindításával és még mindig hiányzik 3 millió hordó/nap a termelési céltól.

fotó: pixabay

  S.Rita
Címkék
#Brent   #energiaválság   #kőolaj   #olajár   #OPEC+   #recesszió   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.