Innováció

A hatalmas „víz akkumulátor” az Alpok alatt átírhatja a megújuló energiák helyzetét Európában

NRGreport | 2022.08.03. 06:00

Svájc bemutatta a legújabb innovációját a megújuló energiák területén: a hatalmas víz akkumulátort. Az előző hónapban kezdte meg a működését a Nant de Drance névre keresztelt, szivattyús tárolós vízerőmű, amely 400,000 elektromos autó feltöltéséhez elegendő energiát képes tárolni.

A svájci Alpok felső régiójában elhelyezett üzem agilis, megfordítható turbinákkal lett felszerelve, ami Robert Gleitz, a Nant de Drance igazgatótanácsának egyik delegáltjának elmondása szerint a rugalmasság egy új szintjét biztosítja. Tulajdonképpen egy kapcsoló átállításával az üzem az energia raktározásáról át tud állni a villanyáram termelésére.

A masszív projekt befejezéséhez, tökéletesítéséhez 14 évre volt szükség. Körülbelül 17 kilométernyi földalatti alagutat ástak ki az Alpokon keresztül. Ezalatt a hat turbinát 600 méterrel a föld alatt tárolták egy hatalmas barlangban. A Nant de Drance újratervezett két létező víztárolót, a felsőt megemelve 21,5 méterrel, hogy megduplázzák a kapacitását. A maga nemében az egyik legnagyobb intézmény, a kétmilliárdos projektnek jelentős szerepe lehet Európa villamos hálózatának stabilizálásában, hiszen a kontinensen szintén az a cél, hogy átálljanak a megújuló energiahasználatra.

A szivattyús tárolós vízerőművek, amelyek már körülbelül egy évszázada jelen vannak, különösen fontosak a megújuló energia területén, mert a szél- és napenergia túlságosan függ az időjárástól és nem tudja magabiztosan biztosítani az energiaellátást. Gleitz elmondta, hogy a túltermelés esetén így el tudják raktározni és termelni is tudnak, amikor szükséges.

A múltban a „szabad áramlású” szivattyús tárolós vízerőmű állomások, amelyek folyókra épültek és gátak építésével jártak, komoly hatással voltak a környezetre és az élővilágra. Svájcban, ahol az első ilyen vízerőmű 1890-ben épült meg, az ország területén elhelyezkedő teljes folyóhossznak majdnem a felét változtatták meg mesterségesen, amelynek eredményeként nagyon kevés folyó maradt a természetes formájában.

Pont ezért dolgoznak a mai megoldások zárt rendszerekkel, mint amilyen a Nant de Drance is. Andrew Blakers, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (Australian National University) mérnök professzora mondta el, hogy a gátak építésének korszaka már majdnem lejárt. Hozzátette, hogy ezek az erőművek kevés helyet igényelnek ahhoz képest, hogy mennyi energiát állítanak elő. A Nant de Drance körülbelül 80 százalékát adja vissza annak a villamosenergiának, amit begyűjt és nagyjából 20 órányi tartalék energiával rendelkezik.

Európa nagy ambíciókkal rendelkezik a megújuló energiák terén, abban bízva, hogy az első karbonsemleges kontinens lehet. 2020-ban a földrész teljes energiájának több mint az ötöde származott a megújuló energiaforrásokból. Idén májusban pedig megszavazták, hogy a 2030-as célokat megemelték 40-ről 45 százalékra, ami a megújuló energia felhasználását illeti.

Ezzel kapcsolatban kifejezték, hogy új, nagy kapacitással rendelkező tároló intézmények létrehozása kiemelten fontos. A kontinensnek szüksége lesz 200 gigawattnyi tárhelyre 2030-ra, ami négyszer annyi, mint amennyi az aktuális kapacitás. 2010 és 2020 között mindössze nyolc gigawattnyi tárolóval bővült az összkapacitás. Pont emiatt nagyon fontos a Nant de Drance, amely földrajzilag is jó helyen található.

Kép forrása: edition.cnn.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.