Mobilitás

Bemutatta az új „Repülő Tigrist” a Volkswagen

NRGreport | 2022.08.04. 04:00

A Volkswagen Group China bemutatta az első eVTOL prototípusát, ami olyan autóipari szereplőkkel kívánja felvenni a versenyt az eVTOL világában, mint a Hyundai, a Toyota és a Stellantis. A Volkswagen szerint a jövőben, a jelenlegi hagyományos földi járműveknél ideálisabb választást képviselnek majd az utasok szállítására az eVTOL légi járművek.

A V.MO prototípus egy tisztán elektromos hajtású drón, amely nyolc rotorral rendelkezik a függőleges felhajtóerőhöz és két légcsavarral a vízszintes repüléshez. A jellegzetes fekete-arany színű festés miatt a „Repülő Tigris” névre keresztelték, amely egyben megemlékezés a Tigris évében történt indulásról.

A V.MO prototípus 11,2 méter hosszú és 10,6 méter fesztávolsággal rendelkezik. A meglévő autonóm vezetési megoldásokat és akkumulátor-technológiát használja, ezzel is biztosítva a kibocsátásmentes mobilitást. A Volkswagen Group China a Vertikális Mobilitás projektjét 2020-ban mutatta be, melynek célja felfedezni a közlekedési megoldások új generációját. Ezeknek a megoldását képezi a városi légi közlekedés (UAM). Intenzív kutatásokat, konceptuális munkát és fejlesztéseket követően a fejlesztő csapat előállt az első validációs modellel, a V.MO-val.

A vállalat azt is elmondta, hogy a kínai törvényhozás engedélye nem jelenti azt, hogy bárhol használhatóak ezek az eszközök. Jelenleg ezért a kínai piac és engedélyeztetés élvez elsőbbséget. Emellett azonban hozzátették, hogy nem zárják ki a lehetőségét a Kínán kívüli használatnak a jövőben.

A teljesen elektromos, automatizált eVTOL végleges verziója négy személy és csomagjaik szállítására lesz alkalmas, hatótávolsága 200 kilométer. Tulajdonságai kapcsán hozzátették, hogy a csúcssebessége 200 kilométer per óra lesz. Terveik között szerepel még egy olyan önálló repülő jármű tervezése, amely pilóta által is irányítható a vásárló elvárásainak igényéhez mérve. A kínai hatóságokkal szorosan együttműködve dolgoznak ezen, így előnyükre fordítják az ország tapasztalatát és működési szabályzatát a városi légi közlekedés területén.

A prototípus koncepciója már létező önvezető megoldásokon és az akkumulátor technológián alapul, amelynek köszönhetően elérhető a kibocsátásmentes közlekedés. A csoport több próbarepülést tervez az év későbbi részében, hogy optimalizálja a működését. Stephan Wöllenstein, a Volkswagen Group China vezérigazgatója fejtette ki, hogy a márkára régóta jellemző precíz mérnöki tudást, dizájnt és innovációt a következő szintre emelik ennek a projektnek a fejlesztése során.

Wöllenstein rámutatott, hogy egy kínai szakemberekből álló fiatal csapat úttörő projektje ez a mostani, ami teljesen az alapoktól indult. Új biztonsági intézkedéseket fogalmaznak meg, alapjaiban új dizájn koncepciókkal és anyagokkal dolgoznak. A mostani validációs modell bemutatása az első mérföldkő a nagyon izgalmas utazáson a városi légi közlekedés felé és egy kiváló példa a „Kínából, Kínának” misszióra. A hosszú távú célok között szerepel a koncepció iparosítása és egy új terület kiépítése a gyorsan fejlődő mobilitási piacon.

Kép forrása: evtol.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.