Vállalatok

A Santander világelső a megújuló energiaforrások finanszírozásában az év első felében

NRGreport | 2022.08.05. 08:00

A Santander három új időközi célt jelentett be az energia-, az acél- és a légi közlekedési szektorban lévő portfólióinak szén-dioxid mentesítésére. Ezek a célok elsősorban az ingatlanszektort, az autógyártást, az autóhitelezést, a cementgyártást és a mezőgazdaságot érintik.

A Santander, a megújuló energiaforrások finanszírozásának vezető bankja, a Párizsi Egyezménynek megfelelve továbbra is megteszi a szükséges lépéseket, hogy elérje a karbonsemlegességet 2050-re. Egy erre vonatkozó lista szerint a csoport zárta az első félévet az élen a megújuló energiaforrások finanszírozása terén. 33 finanszírozási tranzakció során több mint 2,4 milliárd euróval és 6,4 százalékos világpiaci részesedéssel érték ezt el. A spanyol Santander Csoporthoz tartozó, bostoni központú pénzintézet amellett, hogy az elmúlt évtizedben a megújuló energiaforrások finanszírozásának vezető bankja volt, a tranzakciók számában a világ első három helyezettje között, a finanszírozási mennyiségben pedig az első öt között szerepelt.

A Santander által 2021-ben finanszírozott vagy javasolt zöldmezős projektek beépített kapacitása 13 604 megawatt volt, melyek 251 millió tonnával fogják csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. A projektek egy év alatt 9,2 millió otthon ellátásához elegendő áramot termelnek. Továbbá a megújuló energiaforrások bővítését vagy javítását célzó barnamezős projektek beépített kapacitása 1776 megawatt volt. A Santander legfrissebb klímafinanszírozási jelentése három új időközi célt vázol fel portfólióinak 2030-ig történő szén-dioxid-mentesítésére: -29 százalékos abszolút kibocsátás finanszírozása energiaszektorból; és -33 százalékos kibocsátási intenzitás a légi közlekedési ágazatban és -32 százalékos kibocsátási intenzitás az acéliparban.

Az év elején a csoport beszámolt arról a céljáról is, miszerint el akarják érni a -46 százalékos finanszírozott kibocsátást a villamosenergia szektorban. Célja előmozdítása érdekében a Santander arra is összpontosít, hogy segítse ügyfeleit a zöldebbé válásban. A csoport folyamatosan együttműködik ügyfeleivel és tanácsadási szolgáltatásaival segíti őket saját dekarbonizációjukban.

A Santander olyan termékek és szolgáltatások létrehozásában és terjesztésében is előretör, amelyek segítik a lakossági ügyfeleket a zöld átállásban. Többek között támogatja a zöld jelzáloghiteleket, az otthonok és épületek energetikai felújítását, valamint az elektromos járművek és a nem szennyező mezőgazdasági berendezések finanszírozását.

Befektetési és lakossági banki kezdeményezéseinek összehangolására a Santander a Global Green Finance Team-et hozta létre, amely az év első felében indult, és segít megtalálni a szinergiát a csoport kezdeményezései között.

A csoport továbbra is elkötelezett amellett, hogy 2019 és 2030 között 220 milliárd eurónak megfelelő összegű zöldfinanszírozást gyűjtsön össze, 2025-ig 120 milliárd eurós köztes céllal. A csoport klímafinanszírozási jelentése szerint a Santander Corporate & Investment Banking (SCIB) már 74,4 milliárd eurót fektetett be az idei év júniusáig.

A Santander a saját tevékenységében 2020 óta szén-dioxid-semleges. Célja, hogy 2025-ig a teljes villamosenergiáját megújuló forrásokból nyerje. A 2022–25-ös hatékonysági terv célja, hogy a villamosenergia-fogyasztását 2,6 százalékkal, az abszolút széndioxid-kibocsátását pedig 35,4 százalékkal csökkentse.

Kép forrása: santandercb.co.uk

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.