Innováció

Apple autó – A helyzet fokozódik

Benedek Attila | 2022.08.05. 06:00

Az almás logójú vállalat évek óta dolgozik a saját autóján, hiszen a négykerekűekért folyó háború jó ideje tart. A szoftver cégek, itt is nyerni szeretnének.

Kezd közhellyé válni, hogy napjaikban az autóipar legnagyobb átalakulása zajlik. A pakliban az is benne van, hogy néhány, vagy több márka eltűnik a süllyesztőben vagy összeszerelő üzemmé válik. Ez a változás, nem csak a gyártási folyamaton sokat egyszerűsítő elektromos hajtásnak köszönhető, hanem leginkább az autó teljes átalakulásának tudható be. Az irány, amit megcéloztak a vállalatok, az egy önvezetésre képes, szuper kényelmes, nulla kibocsátású, szórakoztatásra felkészített kabin. Ezért a hagyományos autógyártóknak a legnagyobb veszélyt a tech cégek jelentik, amelyek hatalmas emberi és anyagi erőforrásokat csoportosítanak át az autós területre.

A minta

A Tesla nem csak az elektromos autózás terén vált követendő példává, hanem az autóban használt programok és hardver miatt is. Ugyanis a Tesla saját fejlesztésű programja, villámgyorsan működő központi kijelzőt és az autót működtető, teljes programrendszert takar. Ezeket távolról frissítik (OTA), ehhez persze jól működő internetes összeköttetés és mobilos irányítás is társul. Ezt a példás működési sebességet, leginkább a prémium gyártók tudják hozni. Ezért társul pl. a Honda a Sony-val, mert a két eltérő jártassággal rendelkező vállalat, jól kiegészíti egymást.

Az Apple autó

Évek óta az autóipar egyik legizgalmasabb híre, az Apple saját fejlesztésű autója. Az erről szóló híreket a cupertinói vállalat nem igazán kommentálja. Ami tudható, hogy kik azok az autóipari szakemberek, akiket leszerződtetett az Apple. A legutóbbi nagy név: Luigi Taraborelli. Az olasz mérnökről azt kell tudni, hogy húsz évig dolgozott a Lamborghininél. Az olasz szakember specialitása, a jármű dinamika és a karosszéria. Az Audi leánycégétől leigazolt szakember, a sokadik nagy név, aki az autóiparból ment át az Apple-höz.

Az önvezetés megvalósítása és az autógyártás csak első pillantásra egyszerű dolog. A személyzet rendszeres változása és a csúszó határidők mutatják, hogy az autógyártás a „korlátlan” készpénz tartalékokkal rendelkező számítástechnikai cégnek is nehezen megy.

CarPlay

A 2030-ra kizöldülő Apple, nem csak önálló autóban gondolkodik. A június elején megtartott fejlesztői konferencián (WWDC) mutatták be, az autó elektronikus rendszerébe – a jelenleginél – jóval mélyebben beépülő CarPlay-t, a telefonos applikációt mely lehetővé teszi a navigáció, a telefonhívások, üzenetek kezelését,  és nem utolsó sorban a zenehallgatást is a gépkocsi érintőképernyőjén keresztül.A közeljövőben érkezik az újdonság, a megrendelők között ott az Audi, Ford, Honda, Jaguar, Land Rover, Volvo és még jó pár márka.

Google

Közben az Android rendszer atyja, a Google sem pihen, mert gőzerővel fejleszti azt a technikát, amivel az autógyárak helyettesíthetik a saját maguk megoldását. A Volvo és a Ford az elsők között döntöttek az együttműködés mellett.

Ennek köszönhetően, minden résztvevő azzal koncentrálhat, amihez igazán ért. Így az autó applikációjának a letöltése nélkül lehet mobiltelefonról nemsokára az autót az indulás előtt felfűteni és más kényelmi extrákat használni. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a Google az autó használati szokásokba még pontosabban lát majd bele… A felhasználói adatok, pedig drágábbak az aranynál is.

Ebben a veszélyt az jelenti, hogy az autógyár szerepe x év múlva, lecsökkenhet egy autó összeszerelő cégre. Ugyanis a kijelzők, az önvezetés és az egész rendszer összefogó program fontosabbá válik az autó „vas” része. Ezek fejlesztéséhez pedig a tech cégek, a jelek szerint jobban értenek.

Ferrari

Az ágaskodó lovacskás márka nemrég jelentette be, hogy szorosan együttműködik a Qualcommal. A chip gyártás óriása a jövőben ellátja a megfelelő hardverrel a Ferrari utcai autóit, plusz a Snapdragon Ride és a Cockpit néven futó programokkal fokozzák a felhasználói élményt. Az amerikai vállalkozás rendesen „rágyúrt” erre a területre, mert direkt az autók részére fejlesztette ki a Snapdragon Automotive Platformot. Ezzel teremt önmagának új vevőkört.

Unreal Engine

Aki valamennyire képbe van a komputer játékokkal, annak ismerősen csenghet a Fortnite és annak a gyártójának a neve. Az Epic Games készíti a szuper felbontású, filmszerű játékokat, aminek a működtetője az Unreal Engine. Ennek készítették el az autókban használható kivitelét. Ez a program is, a Snapdragon Automotive Platformot használja.

Az első autó, amit ezzel szereltek fel, a két éve bemutatott GMC Hummer EV. A hatalmas villanyautó műszerfala és központi kijelzője felbontásban, grafikában és működési sebességben új szintet képvisel.

A jövő

A fenti példák mutatják, hogy a tech cégek, komolyan gondolják az autók meghódítását. Közben a Xiaomi is elindította az autó gyártási projektjét. Ha ez nem lenne elég a legnagyobb elektronikai összeszerelő vállalat, a Foxconn is saját autót tervez… Már be is mutatták a várható kínálatot, és gyárat is vásároltak. A Lordstown Motors üzemét, azaz egy hajdani General Motors telephelyet vettek meg. Plusz a Geely-vel és a Fiskerrel is szövetkeznek. Szóval lesznek izgalmak a közeljövőben a területen.

 

Kép forrása: Audi

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.