Mobilitás

Bizonyított az Audi mikroműanyag-szűrője: az URBANFILTER projekt pozitív időközi eredményei (X)

NRGreport | 2022.08.05. 04:00
Támogatott tartalom

Az Audi Környezetvédelmi Alapítvány a Berlini Műszaki Egyetemmel közösen szűrőrendszert fejlesztett ki a városi szennyvízelvezetéshez. A szűrők megakadályozzák, hogy a gumiabroncsok kopási részecskéi és más, környezetre káros anyagok az esővízzel együtt a csatornákba és a víztestekbe kerüljenek. A kezdeti terepi és laboratóriumi vizsgálatok már bizonyították a rendszer hatékonyságát.

Utazás során folyamatosan részecskék kerülnek a levegőbe a gumiabroncsok és az útburkolat kopása révén. Becslések szerint csak Németországban évente 110 000 tonna kerül belőlük az utcára mikroműanyag formájában, ahonnan a szél a környezetbe, vagy az eső városi szennyvízelvezetési csatornákon keresztül a talajba és a folyókba – és végül az óceánokba – juttatja őket.

Célunk, hogy ahol csak lehet, prevenciós intézkedéseket foganatosítsunk, hogy minél kevesebb mikroműanyag kerüljön a környezetünkbe” – mondta Rüdiger Recknagel, az Audi Környezetvédelmi Alapítvány igazgatója.

Az Audi Környezetvédelmi Alapítvány ezért a Berlini Műszaki Egyetemmel (Városi Vízgazdálkodási Tanszék) közösen egy új, innovatív szűrőkoncepciót fejleszt ki a városi szennyvízelvezetés számára. Ezek a szűrők egyedileg kombinálhatók az út- és forgalmi viszonyoktól függően. A keletkezésük helyéhez lehető legközelebb fogják fel az adott szennyeződésrészecskéket – mielőtt az esővíz a csatornába moshatná őket. A projekt 2020 szeptemberében indult.

Laboratóriumi és közúti vizsgálatok

A TU Berlin laboratóriumában végzett tesztek kimutatták, hogy a szűrők nagyon hatékonyan működnek. A szűrők eltömődés nélkül tartósan felfogták a „tényleges” utcai takarítási hulladékot, a cigarettafiltereket, a legfeljebb három milliméteres műanyagszemcsényi mikroműanyagokat, a cukorkapapírokat és az eldobható kávéspoharak fedelét.

A rendszer nemcsak akkor viselkedik így, amikor szitál, hanem akkor is, amikor zuhog az eső” mondja Daniel Venghaus, a TU Berlin Városi Vízgazdálkodási Tanszékének tudományos munkatársa.

Már több mint egy hónapja telepítettek egy szűrőt egy forgalmas berlini útra. Az URBANFILTER a február közepén tapasztalt viharsorozat során sikeresen teljesítette első stressztesztjét. A tervek szerint az év végéig a jelenlegi helyén marad. A kutatók mintákat akarnak venni mind a beömlő, mind az elfolyó vízből, hogy valós működési körülmények között, az évszakok múlásával határozzák meg a hatékonyságát. Emellett már folynak a kezdeti tárgyalások a Berlin-Brandenburgban található ADAC Vezetésbiztonsági Központtal a szűrők ottani útvonalakra történő telepítéséről, hogy jobban megvizsgálhassák a kopórészecskék szűrését különböző vezetési helyzetekben.

Forrás: Audi

Kilenc különböző felhasználási célú modul

Az üledékszűrők három zónára – közút, szennyvízcsatorna és elvezetőcsatorna – vannak osztva, és kilenc modulból állnak. A legjobb eredmény elérése érdekében helyszíntől függően akár három modul is kombinálható. A legfelső területen (közút) ez lehet egy speciális lefolyócsatorna. Ez alatt, magában a szennyvízcsatornában a nagyobb méretű szilárd anyagokat szűrik ki, például egy optimalizált lombfogó vagy egy úgynevezett szűrőszoknya segítségével. A legalsó terület (elvezetőcsatorna) a finom szűrésről szól, amelyhez mágneses modul használható.

Az ultrafinom részecskék kiszűrése még mindig kihívások elé állítja Daniel Venghaus kutatócsoportját.

A rendszer már átment a 20 és 1000 mikrométer (μm) közötti méretű őrölt gumiabroncsgumival végzett teszteken, enyhe és közepes csapadékos körülmények között. Most azon dolgozunk, hogy erős esőzések idején javítsuk a szűrő teljesítményét”– magyarázza Venghaus.

A tesztelési célokra felhasználható őrölt abroncsgumi azonban másképp viselkedik, mint a valódi gumiabroncsok kopórészecskéi. Az utakon végzett helyszíni vizsgálatok további információkkal szolgálnak majd.

 

Kiemelt kép forrása: Audi

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.