Vállalatok

Rekord második negyedévet zárt a MOL

NRGreport | 2022.08.05. 16:47

A MOL-csoport ma közzétette 2022 második negyedéves és 2022 első féléves pénzügyi eredményeit. Az év első hat hónapját a MOL-csoport 2.179 milliárd dollár (755,4 milliárd forint) EBIDTA-val zárta, míg a 2. negyedévben 1.347 milliárd dollár (483,7 milliárd forint) EBITDA-t ért el.

A vállalat ezzel – a bizonytalan külső környezet ellenére is – összességében erős eredményt könyvelhet el. Bár a Fogyasztói Szolgáltatások üzletág pénzügyi eredménye egy év alatt a negyedére zuhant, az Upstream és a Downstream szegmens teljesítménye ellensúlyozta a számos országban bevezetett üzemanyag-ársapka és a magyarországi különadók negatív hatásait. Az intézkedések nagyságrendileg 640 millió dolláros bevételkiesést jelentenek az 1. félév során, amely nagyrészben a MOL magyarországi operációját terheli. Az erős 2. negyedéves EBIDTA lehetővé teszi a MOL-csoport számára, hogy 2022-re vonatkozó éves iránymutatását 3.3 milliárd dollár körülire emelje a korábbi “2.8 milliárd dollár” körüli értékről – áll a vállalat közleményében.

Az Upstream EBITDA 576 millió dollárra (207,7 milliárd forint) ugrott 2022 2. negyedévében, az egyszerűsített szabad pénzáram 504 millió dollárra (181,7 milliárd forint) nőtt, amely a Brent-olaj hordónkénti árának több mint 40 dolláros emelkedésével, illetve a gáz spot-piaci árának több mint négyszeres növekedésével magyarázható. 2022 első félévében az Upstream volt a MOL-csoport legnagyobb szabad pénzáram-termelője: a teljes összeg 60%-a köthető az üzletághoz. A kőolaj- és földgáztermelés egyenértéke átlagosan napi 92,4 ezer hordót tett ki, amely az éves iránymutatást meghaladja ugyan, de az előző év azonos időszakához képest csaknem 6%-os visszaesést jelent. Ennek elsődleges okait a természetes termelés-csökkenésben és a magasabb nyersolajárakban kell keresni, amelyek csökkentették a nettó jogosultsági termelést az azerbajdzsáni ACG mezőben.

Fogyasztói Szolgáltatások EBITDA-ja csökkent 2022 2. negyedévében, a szegmens eredménye egy év alatt 72%-ot csökkent, és ezzel 46 millió dolláros (16,6 milliárd forint) eredményt ért el. A jövedelemkiesést a Magyarországon, Horvátországban, Szerbiában, Szlovéniában és Bosznia Hercegovinában bevezetett üzemanyagár-sapka szabályozások eredményezték. Magyarországon az egyszeri és az ismétlődő kiskereskedelmi adók szintén hozzájárultak a negatív teljesítményhez. Az árszabályozás mesterségesen növelte a keresletet, az értékesítések volumene Kelet-Közép-Európa legtöbb piacán folyamatosan nőtt, év/év alapon 2022 2. negyedévében a növekedés aránya 16% volt az előző évihez képest. A tranzakciók száma 9%-kal nőtt, az erőteljes vásárlói jelenlét pedig hozzájárult a nem üzemanyag-szegmens fejlődéséhez, de ez csak részben tudta ellensúlyozni a negatív hatásokat. Folytatódott a töltőállomás-hálózat átalakítása a Fresh Corner-koncepció szerint, a második negyedév végére a Fresh Cornerek száma 1.103-ra nőtt az első negyedévben elért 1.081-ről.

Downstream szegmens újrabeszerzési árakkal becsült “tiszta” EBITDA-ja 863 millió dolláros (308,3 milliárd forint) eredményt ért el 2022 2. negyedévében, ezt pozitív és negatív hatások egyaránt befolyásolták: ebben az időszakban a Petrolkémia csökkenő hozzájárulását a magasabb finomítói EBIDTA-termelés ellensúlyozta. A petrolkémiai értékesítések jelentősen visszaestek a 2022 2. negyedévében végrehajtott tervezett karbantartások miatt, és az árrés is jóval elmaradt a tavalyi hasonló időszakban tapasztaltaktól. Az finomítói tevékenységre vonatkozó, Magyarországon újonnan bevezetett különadó érintette a Downstream szegmens teljesítményét, ez a hatás a következő negyedévekben még erősebben érvényesül majd.

Gáz Üzletág (Gas Midstream) EBITDA-ja 2022 2. negyedévében 33%-kal, 15 millió dollárra (5,5 milliárd forint) esett vissza, a gázfogyasztás költségének négyszeres növekedése, illetve a forint dollárral szembeni árfolyamának gyengülése következtében. Míg a gáztárolókba történő szállítás mennyisége közel 25%-kal növekedett, mind a belföldi, mind a határokon átnyúló szállítás teljes volumene jelentősen visszaesett 2022 2. negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Ez a régió és az EU gázpiacain tapasztalható bizonytalanságnak tudható be.

Az Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások szegmens új mérföldkőhöz érkezett: a MOL elnyerte a teljes magyarországi települési szilárd hulladék kezelésére kiírt, 35 évre szóló állami koncessziót, amelynek kezdő dátuma 2023. július 1. Ez lehetőséget biztosít a MOL számára saját értékláncának kiszélesítésére, utat nyit az új, hulladékból képzett energia előállításához, és összhangban van a MOL 2030+ „Shape Tomorrow” stratégiájával is, amely a körforgásos gazdaság beindításában látja a jövőt.

 

Kép forrása: MOL

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.