Fenntarthatóság

Európa-szinten mérve is ambiciózus hidrogénprojektbe kezdett Ausztria

NRGreport | 2022.08.07. 04:59

Az ország energiafüggetlenségének növelése és a klímasemlegesség érdekében Ausztria az egyik legambiciózusabb európai hidrogénprojektet indítja el. Az új elektrolízisüzemet Burgenlandban, Ausztria legdélebbi tartományában építik meg.

 A projekt két osztrák energetikai vállalat, a Burgenland Energie és a VERBUND közös kezdeményezése.  Az üzem 2026-tól kezdődően helyi szél- és napenergiájából évente 9000 tonna megújuló hidrogént fog előállítani. A teljes bővítési fázisban a termelés akár évi 40 000 tonna hidrogénre is emelkedhet, ami évente 400 000 tonnányi CO2-kibocsátás megtakarítást jelent.

A projekt bejelentésére néhány héttel azután került sor, hogy Ausztria bemutatta nemzeti hidrogénstratégiáját, amely az évtized végére 1 GW-os elektrolízis-kapacitás kiépítését irányozza elő, valamint azt, hogy a a tiszta üzemanyagot elsősorban az ipar szén-dioxid-mentesítésére használják majd.

A projekt kezdeményezői kifejtették, hogy a hidrogén fontosabb építőelem a klímasemleges jövő felé vezető úton, mivel kiváló minőségű, sokféleképpen felhasználható energiahordozó.

Ezen a tulajdonságai  miatt alkalmas a szén-dioxid-mentesítés előmozdítására, különösen az iparban, ahol a fosszilis tüzelőanyagok gyakran nem helyettesíthetők közvetlenül villamos energiával. Ezenkívül a hidrogén a jövőben energiatárolóként is szerepet játszhat, valamint a mobilitás területén is felhasználható, például hidrogén üzemanyagcellákhoz, személyautók működtetésére.

„Célunk nemcsak az, hogy 2030-ra klímasemlegességet érjünk el, hanem az is, hogy energia-önellátóvá váljunk, azaz minden energiaszükségletünket saját forrásból fedezzük. Így hosszabb távon az energia árát is mi magunk határozhatjuk meg”

– mondta Hans Peter Doskozil, Burgenland kormányzója.

 

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.