Fenntarthatóság

Kiemelt szerepet kap a biomassza az Egyesült Királyság net zérót célzó útján

NRGreport | 2022.08.07. 04:00

Innovatív biomassza-projektek részesültek 37 millió fontos állami támogatásban az Egyesült Királyságban. Ebből 32 millió szól az ország fenntartható biomassza termelésének, ami megújuló energiaforrásként alkalmazható. A további ötmilliós támogatás az innovatív új technológiáknak jár, amelyek hidrogént állítanak elő biomasszából és hulladékból.

A biomassza fontos szerepet fog betölteni abban, hogy az Egyesült Királyság minél előbb átálljon a megújulókra és megszüntesse függőségét a drága fosszilis tüzelőanyagoktól. Az elefántfű (miscanthus) növekedésének növelése, a hínártenyésztés az észak-yorkshire-i partoknál, valamint a fűz betakarítási kapacitásának növelése azon 12 projekt között szerepel, amelyek 32 millió font finanszírozásban részesülnek a Biomass Feedstocks Innovation Program 2. fázisában, amelynek célja, hogy új módszereket találjanak a biomassza-termelés növelésére az Egyesült Királyságban.

Ezzel együtt bejelentették a Hidrogén BECCS program első szakaszának 22 nyertesét is, akik öt millió fontos támogatást kapnak, hogy innovatív technológiákat fejlesszenek ki a hidrogén előállítására fenntartható biomasszából és hulladékból. A fenntartható növényi anyagból álló biomasszából bioüzemanyag és fenntartható repülőgép-üzemanyag vagy háztartási tisztítószer készíthető.

Greg Hands energiaügyi miniszter elmondta, hogy a saját termelésű megújuló energiaforrások, például a biomassza felgyorsítása kulcsfontosságú része a drága és illékony fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség megszüntetésének. A független Éghajlat-változási Bizottság támogatásával a biomassza az Egyesült Királyság jövőbeni megújulóenergia-mixének fontos részét fogja képezni, ami létfontosságú lesz az Egyesült Királyság energiabiztonságának biztosításában és a drága fosszilis tüzelőanyagoktól való függés csökkentésében.

A  Biomass Feedstocks Innovation Program 2. fázisában a projektek a tervezési szakaszból átlépnek a megvalósulási szakaszba, ezzel is bemutatva az új módokat, amelyekkel fenntartható biomassza-anyagok termeszthetnek. Ezek jelentősen növelni fogják a biomassza termelést az Egyesült Királyságban a szerves energiahordozók nemesítése, ültetése, termesztése és betakarítása révén.

A Hidrogén BECCS Innovációs Program támogatja a „BECCS” (Bioenergy with Carbon Capture and Storage, azaz szén-leválasztással és tárolással járó bioenergia) által előállított hidrogén előállítására szolgáló technológiák fejlesztését. A BECCS technológia egyedülálló lehetőséget kínál a szén-dioxid légkörből történő eltávolítására, hiszen a fenntartható biomassza növekedése során felvett széndioxid és a hulladékban található szerves tartalom a széndioxid-leválasztási technológiák segítségével véglegesen eltávolítható a légkörből.

A Hidrogén BECCS technológiák támogatni fogják a kormány hidrogéngazdaság kiépítésére irányuló tervét és a hidrogént tiszta üzemanyaggá teszik a nehezen széndioxid-mentesíthető ágazatokban, például a közlekedésben és a nehéziparban, miközben az üvegházhatású gázokat is eltávolítják a légkörből.

Ez a kormányzati támogatás a biomassza-termelés innovációjához segít elérni a kormány azon céljait, hogy növeljék és felgyorsítsák a tiszta, megújuló energiaforrásokat az Egyesült Királyságban, ezzel megvédve az Egyesült Királyság belső energiabiztonságát. Az úttörő hidrogén BECCS technológia támogatása elősegíti a kormány azon törekvését, hogy a hidrogént a jövő tiszta üzemanyagaként használja. Ugyanakkor ösztönzi a zöld befektetéseket is az Egyesült Királyságban, és támogatja az új munkahelyek teremtését.

Kép forrása: pixabay
Forrás: gov.uk

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.