Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Jelentős mértékben alacsonyabb az elektromos autók szervizköltsége

NRGreport | 2022.08.09. 06:00

A teljesen elektromos járművek szervizelése körülbelül 22 százalékkal olcsóbb, mint az ezzel egyenértékű belső égésű motoros személyautók és kisteherautók esetében, köszönhetően a rövidebb munkaidőnek és a kevesebb mozgó alkatrésznek. Az elemzést készítő Fleet Assist azonban figyelmeztet arra, hogy ez a jelentős különbség idővel csökkenhet, hiszen a nyereségesség megőrzése miatt a kereskedők idővel emelhetik a szervizköltséget.

Az 5200 fős franchise- és független szervizhálózatot használó 850 000 flottás személygépkocsi és kisteherautó vizsgálata során az elektromos autós szervizek átlagos javítási költségét számolta ki a Fleet Assist. Ezek alapján megállapította, hogy az alacsonyabb költségek nagy része a lecsökkent munkaidőnek köszönhető, amely jelenleg 33 százalékkal rövidebb az elektromos autók esetében, mint a belső égésű motoros társaiknál.

Továbbá az is kiderült, hogy az elektromos autók alkatrészei jellemzően 28 százalékkal olcsóbbak, mint egy belső égésű motoros autóé, mivel kevesebb alkatrészük van, és jóval kisebb a fékkopása. Ha figyelembe vesszük az alkatrészárakat – amelyek körülbelül 10 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban – a költségkülönbség a két esetben csak tovább nő.

A mostani kutatási adatok azt mutatják, hogy a jelenleg leggyakrabban cserélt alkatrészek az elektromos autók esetében a pollenszűrők, az izzók, a kulcstartó akkumulátorok, az ablaktörlők és a fékfolyadék. A Fleet Assist azonban arra is figyelmeztet, hogy a szervizárak emelkedhetnek, mivel a kereskedők a szervizköltségek emelésére törekednek, hogy megőrizzék jövedelmezőségüket.

A kutatásból kiderül, hogy a kereskedők kezdik érezni a szervizelésből származó bevételek csökkenését, mivel a sofőrök kevesebb kilométert tesznek meg, ami egybeesik a működési költségek, különösen a technikusok fizetésének gyors emelkedésével. Vincent St Claire, a Fleet Assist ügyvezető igazgatója kifejtette:

„A flotta- és kiskereskedelmi vezetők nem vehetik természetesnek, hogy az elektromos autók szervizköltségei olcsóbbak maradnak, mint a belső égésű motoros autóké, mivel idővel a költségek összehasonlíthatóbbá válhatnak.”

A cég egy olyan figyelemre méltó esetre hivatkozik, amikor egy franchise-szerviz 125 fontos elektromos autós szervizdíj bevezetését fontolgatta, ami 89%-os növekedés a belső égésű motoros autók szervizelésének megfelelő munkaerőköltségéhez képest.

Bár a Fleet Assist kijelentette, hogy nem támogatja az ilyen árképzést, arra is rámutat, hogy a szervizeknek figyelembe kell venniük a jövőbeli befektetéseket és a növekvő rezsiköltségeket – beleértve a technikusok képzését, a folyamatos begyűjtési és szállítási szolgáltatásokat és a műhelyfrissítéseket az elektromos autók kezeléséhez – mindez időbe és pénzbe kerül.

A Motor Ombudsman nemrégiben készült felméréséből kiderült, hogy 2022-ben 10 műhelyből hat arra számít, hogy emeli árait annak érdekében, hogy az emelkedő rezsiköltségek mellett nyereséges maradjon. A Fleet Assist a maga részéről továbbra is azon dolgozik, hogy minden fél igényeit kielégítsék, beleértve flottaipari ügyfeleit, de a szervizhálózatát is.

Kép forrása: raconteur.net

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.