Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Az esővíz ma már sehol sem javasolt ivásra

NRGreport | 2022.08.10. 06:00

Egy új kutatás szerint az esővíz szinte a Föld bármely pontján veszélytelen mennyiségű el nem bomló vegyi anyagot tartalmaz.

A per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) az mesterségesen előállított vegyi anyagok nagy családja, amelyek a természetben nem fordulnak elő. Gyakran utalnak rájuk örök vegyi anyagokként (forever chemicals), mert nem bomlanak le hosszú idő alatt sem

Tapadásmentes és foltlepergető tulajdonságokkal rendelkeznek, így megtalálhatók olyan háztartási cikkekben, mint az élelmiszercsomagolás, az elektronika, a kozmetikumok és a főzőedények.

Most azonban a Stockholmi Egyetem kutatói a bolygó legtöbb pontján – beleértve az Antarktiszt is – kimutatták őket az esővízben is. Nincs olyan hely, ahol ne fordulnának elő, mondták – számolt be az Euronews.com.

Az elmúlt két évtizedben, drámai mértékben szigorodtak a biztonságos határértékek néhány ilyen örök vegyi anyag esetében, mivel egyre több információ jelent meg mérgező hatásukról.

„Megdöbbentő mértékben csökkentek a PFAS-ra vonatkozó irányadó értékek az ivóvízben az elmúlt 20 évben” – mondja Ian Cousins, a tanulmány vezető szerzője, a Stockholmi Egyetem Környezettudományi Tanszékének professzora.

Egy jól ismert anyag, a rákkeltő perfluoroktánsav (PFOA) esetében például a vízre vonatkozó irányadó értékek 37,5 milliószorosára csökkentek az Egyesült Államokban.

„Az ivóvízben lévő PFOA-ra vonatkozó legújabb amerikai irányelvek alapján az esővíz mindenhol ihatatlannak minősülne” mondta, majd hozzátette: “Bár az iparosodott világban nem gyakran iszunk esővizet, világszerte sokan azt várják, hogy (az esővíz) biztonságos és számos ivóvízforrásunkat ez látja el.”

Az említett vegyi anyagoknak való kitettség egészségügyi kockázatait széles körben kutatták. A tudósok szerint termékenységi problémákhoz, a rák fokozott kockázatához és a gyermekek fejlődési elmaradásához köthetők. Mások szerint azonban nem bizonyítható ok-okozati összefüggés e vegyi anyagok és a rossz egészségi állapot között.

Ennek ellenére és az új kutatás eredményeként egyesek szigorúbb korlátozásokat követelnek a PFAS-okra vonatkozóan.

“Nem lehet, hogy néhány keveseknek gazdasági előnyük származik belőle, miközben milliók ivóvizét szennyezik, és súlyos egészségügyi problémákat okoznak” – mondta Dr. Jane Muncke, a zürichi Élelmiszercsomagoló Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki nem vett részt a tanulmányban.

Muncke azt is hozzátette, hogy az ivóvízben lévő PFAS-oknak a jelenlegi tudományos ismeretek alapján biztonságos szintre való csökkentése, hatalmas összegeket vonna maga után.

A PFAS előállítás miatti kibocsátás

A PFAS-ok, azon kívül, hogy számos betegség kockázatát növelik, az éghajlati válsághoz is „hozzáadnak”, mivel előállításuk erős üvegházhatású gázkibocsátással jár, HCFC-22 gázkibocsátással is járhat, amely egy körülbelül 5000-szer erősebb, mint a szén-dioxid.

A Guardian egy 2021-es összefoglalójában arról számolt be, hogy Amerika egyik legnagyobb PFAS-gyártó üzeme, a Daikin, nagy mennyiságű HCFC-22-t bocsátott ki.

Bár a HCFC-22 kibocsátása a Montreali Jegyzőkönyv, egy 1987-es nemzetközi környezetvédelmi egyezmény értelmében világszerte tilos, mivel a vegyi anyag rendkívüli mértékben károsítja az ózonréteget, az egyezmény egy kiskapuja lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy HCFC-22-t szabadítsanak fel, amikor azt egy másik vegyi anyag, például PFAS gyártásához használják fel köztes termékként.

Így a Daikin PFAS-gyártóüzeme az alabamai Decaturban 2019-ben mintegy  108 862 kg, (240 000 font) HCFC-22-t bocsátott ki ami 125 000 autó, fél éven keresztüli napi szén-dioxid kibocsátásával egyenlő.

Ehhez hasonló eset Európában nem ismert.

Milyen korlátozások vannak az Eu-ban?

A perfluoroktán-szulfonsav és származékai (PFOS) melyek a PFAS nagyobb csoportjába tartoznak  2009 óta szerepelnek a nemzetközi Stockholmi Egyezményben, amelynek célja a használatuk megszüntetése. A PFOS-t az EU-ban már több mint 10 éve korlátozzák a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról (POP-ok) szóló uniós rendelet értelmében. – tájékoztat weboldalán az Európai Vegyianyag ügynökség.

A Stockholmi Egyezmény emellett szabályozza a perfluoroktánsav (PFOA), annak sói és a PFOA-val rokon vegyületek világméretű felszámolását. A PFOA-t a POP-rendelet értelmében 2020. július 4-től betiltották.

Hollandia, Németország, Norvégia, Dánia, Svédország és Svédország – a Környezetvédelmi Tanács 2019. decemberi ülésén tett nyilatkozatok alátámasztására – a PFAS-ok széles körű felhasználására vonatkozó korlátozási javaslatot készít elő. A javaslatot várhatóan 2023 januárjában nyújtják be az  Európai Vegyianyag Ügynökséghez, az ECHA-hoz.

Az ECHA továbbá 2022 januárjában benyújtott, egy a tűzoltóhabokban használt PFAS-okra vonatkozó korlátozási javaslatot. Erről a javaslatról március 23-tól 2022. szeptember 23-ig tart a konzultáció. Ez a korlátozás  azonban jelenleg nem szerepel az öt európai ország által előkészített szélesebb körű PFAS-korlátozásban.

 

Kép forrása: pexels

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.