Mobilitás

Car sharing – A rezsicsökkentés új módszere?

Benedek Attila | 2022.08.10. 04:03

Az autómegosztás, Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvend, itthon leginkább a fővárosiaknak jöhet szóba. Az emelkedő üzemanyagárak, ebbe az irányba terelnek sok autóst.

Magyarország főváros központúsága az autómegosztás terén is jól látszik: gyakorlatilag csak Budapesten érhetők el a szolgáltatók. A terjeszkedés elérte már a Balatont is, de a fókusz továbbra is a fővároson van.

Ezért a nemsokára kifejtett autós rezsicsökkentési módszer, sajnos csak a fővárosiaknak szól. Pontosabban azoknak, akik meghatározott körülmények között élnek és használnak autót.

Akad egy réteg, akinek érdemes átgondolnia a váltást. Ehhez szükséges rugalmasság, ami annyit jelent, hogy az eddigi közlekedési rutinjukat meg kell változtatniuk. Ezt nem mindig könnyű meglépni.

Számok

A lényeg, hogy akad az autósoknak egy rétege, aki egész jól ki tudná váltani a saját tulajdonú autóját a tömegközlekedés, az autómegosztás és az időszakos autóbérlés hármasával. Ez az ötlet nem mindenkinek valósítható meg.

A felelősségteljes döntéshez, adatokra van szükség. Ezeknek a megszerzése annyiból áll, hogy összeírják a fenntartott autó összes költségét. Ebbe a biztosítási és parkoló díjaktól kezdve, mindent bele kell venni. Plusz megnézni, hogy évente hány kilométert használják a járművet és milyen környezetben.

A „matekozásra” nem csak mi biztatjuk az olvasót, hanem a GreenGo is. Az ő számításaik azt mutatják, hogy aki évente 7500 km-t vagy kevesebbet használja a négykerekűjét, az olcsóbban jön ki, ha a car sharinget veszi igénybe.

A lényeg, ha képbe került az autófenntartás havi költségeivel, akkor ezt az összeget kell összevetni az autómegosztók tarifáival. Így tisztán lehet látni, hogy mi mennyibe kerül.

Úticélok

A saját autó azt jelenti, hogy bármikor használhatják a járművet. Azért akadhatnak olyan helyzetek, ahol a saját autót lehet nélkülözni. Lehet pl. olyan, hogy valaki fővárosi, és a hosszabb távú közlekedése mindössze annyi, hogy húsvétkor, Mindenszentekkor és karácsonykor lemegy Zalába rokont látogatni. Helyben pedig csak bevásárlásra használja az autóját, mert a munkahelye mindössze 20 perces sétára található.

A pár napos vidéki túrákra, az autóbérlés lehet a megoldás. A dolgos hétköznapokra a közösségi közlekedés vagy a roller. A nagy bevásárlásokra pedig az autómegosztás a jó alternatíva. Ezek után lekerülhet a vállról a saját autó szervizeltetése és egy sor más gond.

A lényeg, hogy az autómegosztás nem mindenkinek megoldás a saját autó helyettesítésére. Akadhat olyan élethelyzet, ahol viszont hatékonyabb és gazdaságosabb. Az autómegosztás mellett szól az is, hogy a szolgáltatók, szinte csak elektromos autókat adnak bérbe. Tehát a drága elektromos autó megvásárlása nélkül lehet a nulla emisszióval közlekedni.

 

 

  Benedek Attila
Címkék
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.