Elemzés

Újra jöhet olaj a Barátság vezetéken, közbelépett a MOL

NRGreport | 2022.08.10. 18:02

A MOL átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat, hogy újraindulhasson az olajszállítás a Barátság vezetéken.

Kedden beszámoltunk arról, hogy napokig nem jött az olaj a Barátság vezeték déli ágán Magyarország, Csehország és Szlovákia irányába, mert az orosz fél az európai szankciók miatt nem tudta teljesíteni a tranzitdíj kifizetését.

A MOL már aznap jelezte több híroldalnak, hogy átvállalná a díjkötelezettség megfizetését.

A  vállalat emiatt egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

“A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le” – olvasható a közleményben.

A gyors intézkedést az ellátási helyzet is indokolttá tette. A tájékoztatás szerint a MOL-nak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként azonban a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

Ezután a Reuters arról számolt be, hogy az olajszállítás újraindítása még szerdára várható, ugyanis a RIA orosz állami hírügynökség jelentése szerint a Transznyeft  moszkvai idő szerint 1600 órakor, budapesti idő szerint délután három órakor tervezi újraindítani az olaj szivattyúzását a Drzsba, azaz a Barátság gázvezeték déli ágán keresztül.

 

Kép forrása: pixabay

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.