Mobilitás

Három új modell bemutatására készül az ausztrál piacon a Volkswagen

NRGreport | 2022.08.13. 08:00

Egy kisebb megtorpanás után a német óriásvállalat, a Volkswagen 12 hónap leforgása alatt három új elektromos autó piacra dobásával igyekszik lendületet venni. Bemutatják az első két ID-modellt: az ID.4-es középkategóriás SUV-ot és a sportosabb, „kupé stílusú” testvérét, az ID.5-t, 2024-ben pedig jön a kisebb ID.3.

A Volkswagen Australia a jövő év végétől új elektromos autók sorát készül bemutatni, a 2024-es Volkswagen ID.4-et, ID.5-öt és ID.3-at. Egy késleltetett indulásnak köszönhetően a német márka most az ausztrál piacot is igyekszik meghódítani. A Volkswagen ID akkumulátoros elektromos autói közül az első 2020-ban került forgalomba Európában, és azóta a kínálat négy (hamarosan öt) modellel bővült. Ezek az ID.3 ferde hátú, ID.4 és ID.5 közepes méretű SUV-ok, valamint a hamarosan érkező ID. Buzz teherszállító furgon – írta a Drive.com.

A Volkswagen Australia elmondta, a korlátozott kínálat és a nagy kereslet keveréke azt jelenti, hogy az ID elektromos autókat előnyben részesítették az olyan piacokon, mint Európa, ahol az autógyártók pénzügyi szankciókkal szembesülnek a szigorú kibocsátási célok elmulasztása miatt. Ezzel Ausztráliában még nem kell foglalkozniuk a gyártóknak.

Hosszú késés után jövőre végre Ausztrália is „beszállhat a kispadról”. Ugyanis hamarosan bemutatják az első két ID-modellt: a Tiguan méretű ID.4-es középkategóriás SUV-ot és a sportosabb, „kupé stílusú” testvérét, az ID.5-t.

2024-ben jön a kisebb ID.3, a Volkswagen csoport testvérmárkájának, a Cupra Born elektromos autójának ikerpárja, amely jövőre jelenik meg. Egy későbbi időpontban, amennyiben zöld utat kap, a klasszikus kombi által ihletett ID. Buzz is megjelenhet majd. A Volkswagen Australia azt állítja, hogy az ID.4 és ID.5 gyártása várhatóan a jövő év októberében kezdődhet meg, ami a 2024 elején esedékes első szállításokat eredményez.

A cég azonban azt állítja, hogy azon dolgoznak, hogy a gyártás megkezdését 2023 közepére előrehozzák, hogy az első autók még az év vége előtt bekerülhessenek a helyi bemutatótermekbe. Ez azonban egyelőre még közel sem végleges. Ezeknek a járműveknek az árait és specifikációit még nem hozták nyilvánosságra, azonban a Volkswagen Australia szóvivője elmondta, hogy „számos opció áll rendelkezésre” a márka számára, például több akkumulátorcsomag, villanymotor-kimenetek és standard funkciók.

Várhatóan a kínálat terén a jobban felszerelt, az elérhető legnagyobb akkumulátorcsomagokkal rendelkező modellekre összpontosítanak majd, amelyek Európában akár 540 km-es hatótávolságot is biztosítanak. Lecsupaszított, rövid hatótávolságú alapmodellt az alapárak csökkentésére nem kínálnak, mivel egy ilyen modell nem felelne meg a márkával szemben támasztott elvárásoknak.

Az alap ID.4 és ID.5 modelleken túl elérhetőek a GTX változatok, dupla motorral, 220kW teljesítménnyel, 470 kilométeres hatótávolsággal és 6,2 másodperces 0-100 kilométer per órás gyorsulással. A sima motoros változatoknál a teljesítmény 150 kW, 500 kilométeres hatótávval számolnak és 8,5 másodperces gyorsulásra képesek.

Az ID.4 és ID.5 után a bemutatótermekbe 2023 végén vagy 2024 elején – attól függően, hogy a gyártás kezdetét előrehozzák vagy sem – a kisebb ID.3 ferdehátú lesz, amely várhatóan 2024-ben érkezik Ausztráliába. Az ID.3 specifikációinak kevesebb részlete ismert, mint testvéreinek, azonban számítanak, hogy a világszerte elérhető legnagyobb akkumulátorcsomagokkal és legerősebb villanymotorokkal szerelik fel, amelyek akár 550 kilométeres hatótávolságot is kínálnak.

Bár nem erősítették meg, de a Volkswagen Australia mutatta az érdeklődés jeleit a klasszikus kombi elektromos felélesztésének. Az ID Buzz elektromos furgon a következő hónapokban várhatóan elérhető lesz Európában, az Egyesült Államokban pedig 2024-től, az ausztráliai bevezetésről egyelőre nincs szó. Azt azonban nem tartják valószínűnek, hogy a típus csatlakozni fog a most felsorolt Volkswagen ID modellek bejelentéseinek sorához.

A következő években az ID család bővülni fog még az ID.7 (vagy ID.6) szedán típusával, valamint egy kisebb elektromos autóval is jelentkezni akarnak a piacon, ami valószínűleg az ID.1 vagy ID. 2 névvel lesz ellátva.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.