Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Rekordszámú elektromos autó kelhet el idén Kínában

Nagy Nikoletta | 2022.08.13. 08:55

Az előrejelzések szerint hatmillió elektromos autót adhatnak el az idei évvel Kínában, egyre jobban nő a kereslet a környezettudatos megoldások iránt.

A Kínai Személygépkocsik Szövetsége (PCA) 5,5 millióról 6 millióra emelte előzetes becslését, miután nyilvánosságra hozta azokat az adatokat, amelyek szerint az új energiájú járművek szállítása júliusban több mint kétszeresére, mintegy 486 000 darabra nőtt, ami az újautó-piac 26,7 százalékát jelenti. A személygépjárművek összértékesítése 20 százalékkal, 1,84 millió darabra nőtt az egy évvel korábbihoz képest – írja a Bloomberg.

A megnövelt előrejelzés a tavalyi 2,99 milliós újenergiás autóeladások megduplázódását jelenti, ami alátámasztja a tisztább energiával működő autók iránti kereslet drámai növekedését Kínában, valamint azt, hogy a régi autógyártóknak kihívást jelent, hogy alkalmazkodjanak a gyorsan zöldülő piachoz.

A 6 milliós előrejelzés továbbra is „viszonylag óvatos becslés” – közölte a PCA, hozzátéve, hogy van esély rá: a negyedik negyedév elején tovább növekszik majd.

A Tesla 28 217 autót szállított le, ebből 8 461 a helyi piacra került, 19 756-ot pedig exportált, főként Európába és máshová Ázsiába. A júniushoz viszonyított meredek, 64 százalékos visszaesést elsősorban a sanghaji gyár korszerűsítése miatti termelésleállások okozták, amelyet azért végeztek el, hogy az éves kapacitást megduplázzák, méghozzá 1 millió járműre.

A BYD Co., amely az év elején leállította a kizárólag fosszilis tüzelőanyaggal működő autói gyártását, korábban 162 530 darab havi eladásról számolt be – ebbe beletartoznak a tisztán elektromos járművek és plug-in hibridek egyaránt.

Míg a Tesla és a BYD uralja az elektromos járművek értékesítését az országban, a kisebb startupok is szelhetnek a tortából a tiszta autók iránti kereslet növekedésével. A nyolcéves Hozon New Energy Automobile Co., amely kezdetben a nagyvárosokon kívüli ügyfeleket célozta meg olcsó autókkal, a múlt hónapban 14 037 járművet szállított le, ebből 1 382-t a tengerentúli piacokra. A Hozonnal azonos árkategóriában gyártó Leapmotor Technologies Ltd. rekordszámú, 12 044 autót szállított ki.

Összességében Kínában a hazai autógyártók egy nagyobb szeletet ragadnak ki a zöldautó-piacból. A főbb kínai márkák a múlt hónapban az elektromos és hibrid személygépkocsi-eladások 73 százalékát adták, ami 9 százalékponttal több, mint egy évvel korábban. A helyi feltörekvők, köztük az Xpeng Inc., a Li Auto Inc. és a Nio Inc. 16,5 százalékot tettek ki az egészből, míg a főbb nemzetközi vállalatok (a Teslát nem számítva) mindössze 6,5 százalékos részesedést szereztek.

  Nagy Nikoletta
Címkék
#elektromos autó   #Kína  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.